Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün yürüttüğü "Nizip Erozyon Kontrolü Projesi” ile Zeugma antik kentini çevreleyen 6 bin dekar alan ağaçlandırılacak.
Çevre ve Orman Müdürü Mesut Niziplioğlu, uygulanmasına 2004 yılında başlanan Nizip Erozyon Kontrolü Projesi ile bugüne kadar 3 bin 500 dekar alana 500 bin fidan diktiklerini söyledi. Projenin uygulama alanının GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajının kıyısında bulunduğunu ve Zeugma antik kentini çevrelediğini ifade eden Niziplioğlu, proje tamamlandığında Zeugma antik kentini ziyaret edenlerin huzur içinde dinlenebilecekleri bir alan olacak" dedi.
Niziplioğlu, Nizip Erozyon Kontrolü Projesinin kapsadığı alan itibarıyla yörede yürütülen en büyük ağaçlandırma projesi olduğunu vurguladı. Ağaçlandırma çalışmalarında kızılçam, servi, akasya türü fidanlar diktiklerini ve badem tohumu ektiklerini belirten Niziplioğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Nizip Erozyon Kontrolü Projesi, Fırat nehri üzerinde enerji üretimi, sulama ve içme suyu temini amacıyla kurulan Birecik Barajını erozyondan koruyacak. Kıyıdaki toprak yağmur sularıyla baraj gölüne taşınmayacak dolayısıyla da barajın ömrü uzayacak. Bu projenin bir diğer önemli faydası Nizipliler hatta Gaziantepliler baraj gölü kıyısında çok güzel bir piknik alanına kavuşacak. Öyle ki Zeugma antik kentini ziyaret eden yerli ve yabancı turistler ormanlık alanda huzur içinde dinlenebilecekler.”
Niziplioğlu, ağaçlandırma çalışması sonrasında Zeugma antik kentinin, yeşil kuşağa dolayısıyla da dün olduğundan çok daha güzel görünüme kavuşacağını sözlerine ekledi.
