ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Zeugma mozaikleri sergisi Gaziantep’in tanıtımı içindir”

“Zeugma mozaikleri sergisi Gaziantep’in tanıtımı içindir”
YAYINLAMA: 10 Eylül 2023 / 22.17
GÜNCELLEME: 10 Eylül 2023 / 22.19
Gaziantep eski Valisi Muammer Güler, İstanbul sergisinin engellenmesi konusunda şaşkın olduğunu söyledi.

İstanbul Valisi ve Gaziantep eski Valisi Muammer Güler, Zeugma mozaiklerinin İstanbul’da sergilenmesine karşı çıkan zihniyeti anlamakta güçlük çektiğini söylerken, “Ben sağduyulu Gaziantep halkının böyle bir sergiye karşı çıkacağına hayatta inanmam. Mozaikler İstanbul sergisinden sonra Gaziantep’e dönmeyecekmiş. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Burada ben varım. Kimse göndermese ben gönderirim. Kültürel varlıklar çıkarıldıkları yerde kaldığı zaman değerlidir” diye konuştu.

Zeugma olayını Özel İdare bütçesiyle başlattık

Gaziantep Valiliği döneminde Zeugma'ya büyük önem verdiğini, özel idare bütçesinden ayırdığı mütevazi paralarla bu olağanüstü zenginliğin ipuçları ortaya çıktığında Zeugma’nın dünya basınının gündemine oturduğunu hatırlatan İstanbul Valisi Muammer Güler, “2000 yılında kurtarma kazıları sırasında Gaziantep’te hiç kimse aman mozaikler suyun altında kalıyor diye sesini çıkarmadı. Valilik olarak o dönemde çok büyük fedakarlıklarda bulunup, tek başımıza mücadele ettik. Ben bu devletin valisi olarak Zeugma mozaiklerinin İstanbul’da sergilenmesi sırasında zarar görmesine izin verebilir miyim? Zeugma mozaikleri sergiden sonra geri dönmeyecekmiş. Gaziantep halkı toprağın altından çıkarılması için büyük çaba harcadığı mozaikleri koruyacağımızdan endişe mi ediyor? Böyle bir düşünce son derece yanlış olur” dedi.

Packard’ın gönderdiği ekipler ve para, kurtarmak kazılarını hızlandırdı

Packard Vakfı’nın, kurtarma kazıları sırasında Kültür Bakanlığı kanalıyla gönderdiği 5 milyon dolar ile yüzü aşkın yabancı arkeolog ekibinin, birçok mozaik ve eserin sular altında kalmasını engellediğini dile getiren İstanbul Valisi Muammer Güler, Zeugma gibi çok önemli kültürel bir mirasın her ülkeye ve kente nasip olmayacağını vurguladı.

Güler, “Ülkeler sahip oldukları zenginliklerin faydasını görmek için onları dünyaya tanıtmak zorundadır. İstanbul Türkiye’nin sınırları dışında bir kent midir ki, mozaiklerin buraya getirilerek dünya yayıncılar birliği ve NATO toplantısı sırasında medyanın ilgisine sunulmasından endişe ediliyor? Kültür Bakanlığı kendi ülkesinin kültürel mirasına zarar verir mi?” şeklinde açıklamada bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *