ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

“Gelene ağam, gidene paşam demek zorundayız...”

“Gelene ağam, gidene paşam demek zorundayız...”
YAYINLAMA: 13 Ekim 2024 / 17.48
GÜNCELLEME: 13 Ekim 2024 / 17.48

55 yaşında bir hanım konuşuyor

“Gelene ağam, gidene paşam demek zorundayız...”

Züleyha Hanım, ekonomik durumu beğenmiyor, çok pahalılık var diyor. Tüm bunların nedenini de faizlerin yüksek oluşuna bağlıyor.

Züleyha Yaşar: 55 yaşında ev kadını. 5 çocuk annesi. Züleyha Hanımın eşi çalışmıyor. Geçimlerini kiraya verdiği bir daireden ve çalışan kızının maaşı ile sağlıyorlar. Bir kızı ve oğlunu evlendirmiş, bir oğlu İstanbul'da çalışıyor. Aileye bir katkısı olmuyor. Evde bulunan 2 kızı ve kocası ile yaşıyor. Ev kirası ödemiyorlar. Ayda 80 bin lira ile geçiniyorlar. Züleyha Hanıma sorularımızı yöneltiyoruz.

-Beslenmeniz için ne kadar para ayırıyorsunuz ne gibi harcamalarda bulunuyorsunuz?

-Ayda 10 bin lira et, 10 bin lira meyve yeriz. 5 bin lira çeyiz masrafımız olur. Giyecek için bir masraf yapmayız. Sende bir, ya da iki kere kıyafet alırız o kadar. Kışlık ve yazlık erzağımızı toptan almaya çalışırız. Ne de olsa eski Antepliyiz.

-Bu günkü ekonomik durum, yani çarşı pazardaki fiyatlar ve halkın alım gücünün ne düzeyde olduğu konusunda düşünceleriniz nelerdir?

-Çok iyi demek zorundayız, korktuğumuz için. Gelene ağam, gidene paşam demek zorundayız. Aslında beğenilecek bir taraf yok. Millet perişan. Bin liranın eski 100 lira kadar değeri yok.

-Peki beğenmediğiniz bu durumun önlenmesi için devletten neler beklersiniz? Konuları biraz açar mısınız?

-Devlet faizi artırıyor. Bu da fakire çok kötü oluyor. Bankalar faizli para verince piyasada pahalılık oluyor. Malların fiyatları artıyor. İşçi ve memurun maaşı ne faizler kadar, ne fiyatlardaki artış kadar yükselmiyor. Vatandaş fiyatlara yetişemiyor. Orta direk çok şaşkın bir durumda. Her şeyi kıt, kıt yapmaya alışmak zorunda kalıyoruz. Önce filelerimizi koca, koca doldururduk. Şimdi haftada bir kere ancak yarım doldurabiliyoruz. İşte devlet bunların önüne geçmelidir. Vatandaşın günden güne iyi duruma gitmesi gerekirken, aksine her gün daha kötüye gidiyor. Büyüklerimiz ne yapacaklarını bilmeleri lazım. Nedense bilmiyorlar.

-Siz ne olmak, neler yapmak isterdiniz?

-Hakim olmak, adaleti yerine getirmek isterdim.

-Teşekkür ederiz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *