Arap ülkelerine ihraç edilen 2 kamyon saman Radyasyon Belgesi olmadığı için geri çevrildi
Türkiye'deki radyasyon nedeniyle ihracatta bir gerileme kaydedildiği belirtilerek ilimizden yapılan ihracatın da radyasyondan etkilenip etkilenmediğinin tespiti istendi.
Kuveyt ve Suudi Arabistan’ın ihraç ürünlerimiz ve canlı hayvan üzerinde radyasyon belgesi istedikleri ve bir kaç kamyonun sınır kapısından geri döndürüldüğü açıklandı.
İhracatçılar Birliği tarafından yapılan açıklamada radyasyon nedeniyle ihracatımızda bir düşme olduğu vurgulanarak şimdiye kadar mercimek samanı yüklü 2 kamyonun geri döndüğü belirtildi. İhracatçılar Birliği, ihracattaki bu düşmeyi Arap ülkelerinin istikrarsızlığına bağlayarak ihraç mallarına konan engelin radyasyondan kaynaklanmadığını belirttiler.
Birlik tarafından Atom Enerjisi Kurumundan iki uzmanın getirtildiği ve uzmanların, seyyar istasyon görevi yaparak ihraç ürünlerindeki radyasyon miktarını tespit ettikleri ifade edildi.
Uzmanların ihraç ürünleri üzerinde yaptıkları ölçümlerde ise şimdiye kadar normal oranlarda radyasyon tespit ettikleri bu oranların da insan sağlığı üzerinde hiç bir etkisinin olamayacağı vurgulandı.
Radyasyon belgesi verilen her türlü ihraç maddesinin ise ihraç edildiği açıklandı.
