Hastane başhekimi Akdemir: “Böbrek hastalarını tedavi edebilmek için 2 doktor, 4 hemşire eğitildi” dedi
500 bin nüfuslu şehrimizde, çalışır vaziyette. Suni böbrek cihazının bulunmaması, insan hayatına mal oluyor. Günde en az birkaç hastanın, diğer büyük illere gönderilerek, suni böbrek tedavisi gördüğü bildiriliyor. İnsanları maddi manevi büyük sıkıntıya sokan, haftanın 2 günü makinaya bağlanılarak yapılan böbrek hastalıkları tedavisinin, 6 ay sonra, kısmen de olsa, ilimizde de yapılabileceği belirtiliyor.
SSH 2,5 yıl önce, Almanya'da çalışan, Dr. İsmail Yükseltan tarafından gönderilen Suni böbrek cihazının, hastane içindeki yerinin inşaatı tamamlandı. Makinaların montajının da biran önce bitirileceği söyleniyor.
SSH Baştabibi Dr. Mehmet Akdemir “Böbrekleri yıkayarak, kronik böbrek hastalarını tedavi edecek bu makina için, 2 doktor ve 4 hemşireyi eğittik” dedi.
Kurs gören Dr. Galip Aksoy ise, cihazı, halâ kullanamamaktan doğan sıkıntıları şöyle açıklıyor “Gaziantep'te bin, çevre illerle birlikte 3 bin böbrek hastasının faydalanabileceği bu alet, evini barkını satıp, gurbet illerde, tedavi için perişan olanlara büyük kolaylık getirecektir. Yaşamını makina ile sürdürmek zorunda olanları hayata döndürecektir. Bu çok lüzumlu sistemi, vakıf kurup, para toplayarak, geliştirmeyi düşünüyoruz. Hedefimiz, yalnız sigortalının faydalanabileceği bir sistem değil, civar il-ilçe ve köylerden, acil ihtiyaç duyanların başvurabileceği bir merkez oluşturmak.”
Dr. Alaettin Demircan bu konuda görüşlerini şöyle belirtiyor: “Suni böbrek çalıştırılması kolay değil. Bunun teşkilatını kurmak için de tedavi görecek hasta için de çok para lazım. Normal bir vatandaşın bu tedaviyi görmesi imkansız gibi bir şey. Vücuttan zehri atacak olan bu alet, ani durumlarda çok faydalı olacaktır. Üre yükselmesi vs. durumlarda hastayı en azından ameliyata hazır bir duruma getirecektir. Burada asıl amaç, suni böbrek nakli değildir. Esasen bu konuda hukuki çalışmalar ve düşünceler yeteri kadar hazırlanmamıştır. Ancak şehrimizde SSH ye suni böbrek cihazının getirilmesi, hatta tüm vatandaşların hizmetine sunulması için vakıf kurulmasının düşünülmesi, çok yerinde olur.”
Görüşlerine başvurduğumuz hemşirelerde, suni böbrek cihazı bulunmaması nedeniyle, pek çok hastanın ölümü beklediğini söylüyorlar. Böbrek rahatsızlıkları nedeniyle çok insanın gözleri önünde yaşamlarını yitirdiklerine tanık olduklarını ifade ediyorlar.
Bir böbrek hastası da, böbrek rahatsızlıkları nedeniyle, gitmediği şifalı su kalmadığını yine de şifa bulamadığını anlatıyor. “Bizim memleketimiz, ne zaman modern cihazların bulunduğu bir hastaneye kavuşacak. Biz her derdimiz için şehir şehir geziyoruz. Keşke o dediğiniz böbrek aleti» Antep'te olsa da, biz hastalar da perişan olmasak” diyor.