ANASAYFA arrow right Ekonomi

Fındıkta rekolte ve maliyet tahmini!

Fındıkta rekolte ve maliyet tahmini!
YAYINLAMA: 15 Nisan 2020 / 22.57
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.14
'Çalışmalar sonucunda 2011 yılı içinde ülkemizde yaklaşık olarak 405 bin ton fındık olacağı tahmin edilmiştir.
Türkiye Ziraat Odaları (TZO) Birliği Yönetim Kurulu üyesi Hasan Kozoğlu, çalışmaları sonucunda 2011 yılı içinde Türkiye'de yaklaşık olarak 405 bin ton fındık olacağı tahmin edildiğini söyledi.
Kozoğlu, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, bu yıl birlik tarafından oluşturulan rekolte tespit komisyonunun 5-18 Temmuz 2011 tarihleri arasında yaptığı saha tespit çalışmasını tamamladığını belirterek, ''Çalışmalar sonucunda 2011 yılı içinde ülkemizde yaklaşık olarak 405 bin ton fındık olacağı tahmin edilmiştir.
Yıllık ortalama 600 bin ton fındık üretimi yapıldığı gerçeğinden hareket edersek, bu yıl rekoltede yaklaşık yüzde 33 oranında bir gerileme yaşanacaktır'' dedi.
Bu yıl fındık ürününde tozlaşmanın yeterli olmaması ve hava şartları neticesinde yeterli verim alınamadığını ifade eden Kozoğlu, ''Bu rekolte tahmininin, fındık ürününde görülecek olan son dökülmeler neticesinde daha da düşmesi söz konusudur.
Tahmini rekolteden hareketle, Fındık Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği maliyet formu kullanılarak yapılan değerlendirmeler sonucunda, birliğimiz tarafından 1 kilogram fındığın maliyeti 5.97 lira olarak tespit edilmiştir'' diye konuştu.
Kozoğlu, bu yıl fındık rekoltesinin piyasa ihtiyacının çok altında olmakla beraber, hasattan sonra pazara talebin çok üstünde bir fındık gelmesi durumunda fiyatların düşmesinin kaçınılmaz olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Üreticilerimiz dikkatli olursa, ürününü zamana yayarak piyasaya sürerse fiyatlar dış alıcıların değil, üreticilerimizin arzu ettiği gibi oluşacaktır. Üreticilerimiz bin bir emek ve zorluklarla ürettiği, dünyada nam salmış Türk fındığını ucuza satmamalıdır.
Üreticilerimiz piyasaya olan borçlarından dolayı fındığını, hasat sonrası hemen elinden çıkarıp borçlarını temizlemek istemektedirler. Bu yıl fındık üretiminin düşük gerçekleşmesi, geçimini fındıktan sağlayan çiftçilerimizi maddi sıkıntı içine düşürecektir.
Bu yılın Karadeniz çiftçisi için zor geçeceği yetkililer tarafından bilinmeli ve gereken önlemler bir an önce alınmalıdır.''

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *