Sektörün en büyük sorunlarından birinin bitki fiyatlarının sürekli artması olduğunu kaydeden Eren, yıl içerisinde her bitkinin 5 defa zamlandığını, 100 liralık bitkinin 300 liraya, 10 liralık taflanın bile 30 liraya yükseldiğini söyledi. “Küçük üreticilerin ürün üretmemesi ve TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesiyle fiyatlar bu şekilde artış gösterdi. Dolayısıyla ürünleri pahalı alıp, pahalı satmak zorunda kaldı. Fiyat artışlarının önümüzdeki yıl da devam edeceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
2 metrelik çamlarda normalin 4-5 katı fiyatlar ile karşılaşıyoruz
‘2023 yılında bizleri bekleyen en büyük tehlike ürünün istenildiği zaman bulunamaması olacak’ diyen Eren, “Örneğin, geçmiş yıllarda 3 metre yüksekliğinde bir çam bulabilirken, şimdi 1,5 metre ile idare etmeye çalışıyoruz. 2 metrelik çamlarda normalin 4-5 katı fiyatlar ile karşılaşıyoruz. Sektörümüzde üretim son 5 yıl geriden geliyor. Yani bugün diktiğin bir fidan ancak 5 yıl sonra kullanıma hazır oluyor. Fabrikasyon ürünleri gibi değil. 5-10 yıl süren ürünler var” şeklinde konuşma yaptı.
‘Kutur’ ağaç türlerini bulamaz hale geldik
Eren, ürünlerin yanı sıra nakliye ve işçilik ücretlerinin de yükseldiğine dikkat çekti. “Günlük 120 lira olan yevmiye 300 lira oldu. İşçilikte asgari ücrete orantılı olarak daha da artacak. Ayrıca Peyzaj mimarları asgari ücretin üzerinde maaş alıyor. Tüm sorunları alt alta sıraladığımızda 2023 yılında 2022 yılı kadar iş yapamayacağız. Ayrıca kaliteli dekoratif ürünler bulamıyoruz. En çok sattığımız kalemlerden biri olan çam türlerinde ciddi sorunlar var. ‘Kutur’ ağaç türlerini bulamaz hale geldik. Çünkü firmalar önceliği ihracata veriyor, sonrasında iç piyasaya satıyorlar. Bu da bizi olumsuz etkiliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Her şeye rağmen gelecekten umutluyuz
İşlerde durgunluk yaşanmasına karşın gelecekten umutlu olduklarını sözlerine ekleyen Eren, “Bahar mevsimi gelene kadar giderleri öz sermayeden karşılayacağız. Tüm olumsuzluklara rağmen yarınlarımızdan umutluyuz. Peyzaj mimarlığına geleceğin mesleki gözüyle bakıyoruz. Çünkü insanlar bu şehirleşmede peyzaja, yeşile ve doğaya muhtaçlar. Artık peyzajların konut satışlarında yüzde 100 etkisi var. Peyzajın önemini kavrayan müteahhitler bu işe daha da önem veriyorlar” diye belirtti.
En büyük sıkıntımız sürdürülebilirlik
Peyzaj Mimarları Odası Gaziantep İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Halil İbrahim Eren, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Gaziantep olarak problemimiz sürdürebilirlik. Peyzaj yapması kolay ama bakılması zor bir iş. Antep olarak o peyzaja 1 milyon TL harcarız ama sürdürülebilirliğini sağlamak için aylık 5 bin TL harcamayız. O nedenle bizim en büyük sıkıntımız sürdürülebilirlik.” Fatma Karabacak