ANASAYFA arrow right Güncel

5 yıl sonra Arap ülkelerine mahkûm konumuna geleceğiz

YAYINLAMA: 28 Aralık 2022 / 21.54
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2022 / 21.54
19 Aralık tarihinde start alan Gaziantep Penye, Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) iş birliği ile hazırlanan Moda Gaziantep Penye Tekstil ve Hazır Giyim Fuarı 22 Aralık tarihinde sona erdi

İGZ Model Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Ünek, yaptığı açıklamada fuara katılımın iyi olduğunu ancak umduklarını bulamadıklarını belirtti. “Aylarca çalışma yaparak modellerimizi tasarladık, ancak tüm firmalar hayal kırıklığına ve hüsrana uğradı. Çok umutluyduk, ancak umduğumuzu bulamadık. Katılım iyiydi, ama hiç kimse ürün satamadı, ticaret yapamadı” dedi. 

Tekstilin çok zor günler geçirdiğini kaydeden Ünek, “Her yıl daha da kötüye gidiyor. Kentimiz müteşebbis, üreten ve çalışkan bir memleket, lakin destek olmadığı sürece sürdürülebilir olması mümkün değil. Ayrıca 2023 yılı için asgari ücret 8 bin 500 lira sigorta primleri ise 3 bin 500 lira olarak açıklandı. Bir çalışanın maliyeti işverene 13-14 bin lira olacak. İşverenin bu maliyeti karşılamasının mümkünatı yok. Hiç kimsenin bir sene daha dayanacak gücü kalmadı. Dolayısıyla devlet tekstile yardım elini uzatmalı, sahip çıkmalı, enerjiden kumaşa, işçiden sigortaya kadar Gaziantep’e özel teşvik paketi çıkarılmalı. Yoksa 5 yıl sonra Arap ülkelerine mahkûm konumuna geleceğiz” uyarısında bulundu.

Fuarın, Şubat ayında yapılması gerekiyor

Fuarın her şeyinde güzel olduğunu ancak erken zamanda yapılmasını eleştiren Ünek, “Fuara gelen müşterilerin elinde kışlık ürünler mevcut. Bu ürünleri satıp yazlık ürünler alması lazımdı, lakin kış ürünleri satamadığından başka ürün alamadı. Konuştuğumuz tüm müşteriler, şu anda ürüne ihtiyaç duymadıklarını belirtti. Eğer önümüzdeki yıl fuar yapılacaksa şubat ayında olmalı. Çünkü yazlık sezonunun başlangıcı olduğundan müşterilerin ürün alacağı bir dönem” şeklinde konuştu.

Dövizdeki ani bir yükselişten olumsuz olarak etkileniyoruz

Firmaların çok zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi verdiklerinin altını çizen Başkan Ünek, “Firmalar az kazançlar ile çarklarını döndürmeye çalışıyor. Bu az kazançlar ile de çark nereye kadar dönecek, orası da meçhul. Bunların yanı sıra dolarda yeniden bir kıpırdanma yaşanmaya başlandı. Dövizdeki ani bir yükselişten olumsuz olarak etkileniyoruz. Çünkü ürün yapımında kullandığımız düğmesinden kumaşına, fermuarından en küçük malzemeye kadar her şeyimiz dolara endeksli. Böyle olduğu sürece her zaman sıkıntı yaşayacağız. 2022 yılında ham maddelerimiz yüzde 200 dolarında artış gösterirken, şu durumda önümüzdeki yıl ne kadar yükseleceğini tahmin bile edemiyoruz” açıklamasını yaptı.

Ara eleman yetiştirmeye daha fazla önem vermeliyiz

Maliyetlerin artmasıyla beraber işçi çıkarmaların artacağını sözlerine ekleyen İGZ Model Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Ünek, kalifiyeli eleman sorununun devam ettiğini belirtti, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “İşçi çıkartmalar firmaların küçülmesi, üretimin azalması anlamına geliyor. 4+4+4 eğitim sisteminden sonra son 10 yıldan beri kalifiyeli eleman yetişmeli. Şu anda ara eleman ihtiyacını Suriyeliler’den karşılanıyor. Eğer ilerleyen zamanlarda ülkelerine dönerlerse tekstil Suriye’ye gidecek, bizlerde fason yaptıracağız. O yüzden ilerleyen zamanlarda sorun yaşamamak için ara eleman yetiştirmeye daha fazla önem vermeliyiz.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *