ANASAYFA arrow right Güncel

AKP iktidarı, ülkeyi karanlığa mahkum etti

AKP iktidarı, ülkeyi karanlığa mahkum etti
YAYINLAMA: 21 Aralık 2023 / 22.40
GÜNCELLEME: 21 Aralık 2023 / 22.40

Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi, çocukların sabahın karanlığında okula gitmesine tepki göstermek için Kırkayak Parkı’nda bir araya geldi: “Halk yoksullaşırken, yandaş enerji firmaları zenginleşiyor, ekonomik adaletsizlik derinleşiyor”

 

Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, “2016’dan beri eğitimi ve çalışma saatlerini gün ışığına göre planlamayan AKP iktidarı kalıcı yaz saati uygulamasıyla tüm ülkeyi karanlığa mahkûm etti” dedi.

Çok sayıda öğrenci, adeta vardiyalı biçimde eğitim görüyor

Ülkemizin coğrafi konuma göre gereken saat düzenlemesini, iktidarın bilimsel verilerden uzak inatla yerine getirdiğini sözlerine ekleyen Arpat, “Çocuklarımızın uykuya ve gün ışığına gelişimsel olarak ihtiyaç duydukları yıllarda plansızlık ve inat sebebiyle daha gün ağarmadan yollara düşmek zorunda kalmaktadır. Uyku mahmurluğundan dolayı çocuklardan ilk derste verim alınamıyor. Yıllardır dikkat çektiğimiz okul/derslik sayısındaki yetersizlik nedeniyle büyükşehirlerde bile birçok okulda ikili eğitim devam etmekte, bir okul binasında birkaç okulu dolduracak kadar çok sayıda öğrenci, adeta vardiyalı biçimde eğitim görüyor” açıklamasını yaptı.

Halk yoksullaşırken, yandaş enerji firmaları zenginleşiyor, ekonomik adaletsizlik derinleşiyor

“AKP’nin 5 yıl önce bitirme sözü verdiği ikili eğitim garabeti nedeniyle bir grup öğrenci okula daha gün ağarmadan giderken, öğle gelen grup ise ancak akşam karanlığında evine dönebiliyor” tespitini yapan Arpat, “Ailelerin sosyal ve kültürel yaşamlarını da baltalayan ikili eğitim sistemi devam ettikçe, öğrencilerin hem soyut hem de somut anlamda karanlıkta kalması kaçınılmaz.

Türkiye ekonomisi bilimsel olmayan bu yaz saati uygulaması ile ayrıca darbe yiyor. Bu yaz saati uygulaması yüzünden yurttaşların çoğunluğu barınma ve fatura gideri altında ezilirken hanelerin yükü daha da artıyor. Halk daha da yoksullaşırken yandaş enerji firmaları zenginleşmekte, ekonomik adaletsizlik derinleşiyor” ifadelerine yer verdi.

Ülkeyi, somut bir karanlığa mahkûm etmeyin

Gün ışığına göre planlanmayan ders ve çalışma saatlerinin güvenlik açığı da oluşturduğuna dikkat çeken Arpat, “Trafik kazası vb kaygı verici olaylara da meydan veriyor. Eğitim-İş olarak hükümete bir kez daha sesleniyoruz: hiçbir bilimsel temeli olmayan, milli eğitimi ve milli ekonomiyi baltalayan, ülkede koca bir güvenlik açığı oluşturan kalıcı yaz saati uygulamasından derhal vazgeçin. Çocuk güne, gün ışığında başlamalı, eğitim gün ışığında olmalı. Yanlış ekonomi politikalarıyla, gerici hamlelerle, adaletsizliklerle manevi olarak koyu bir karanlığın içine itilen ülkeyi, bir de somut bir karanlığa mahkûm etmeyin” şeklinde konuştu.

Okullarımızda tarikat ve cemaatleri istemiyoruz sloganıyla eylemlilik sürecimizi başlatıyoruz

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklamalarına tepki gösteren Arpat, “Üstelik eğitimin içine atıldığı soyut karanlık daha da büyüktür. Tarikatlar, MEB desteğiyle ve protokoller aracılığıyla eğitimde cirit atıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in pişkince tarikatlarla protokolleri sürdüreceklerini açıklaması, eğitimdeki gerici kuşatmanın dozunun daha da artırılacağının emaresi oldu. Eğitim-İş olarak; “Okullarımızda tarikat ve cemaatleri istemiyoruz” sloganıyla eylemlilik sürecimizi başlatıyoruz. Tüm yurttaşlara eğitime ve çocuklarımıza sahip çıkma çağrısı yapıyoruz. Tüm siyasi partileri, sendikaları, meslek odalarını, dernekleri ve velilerimizi, bugünümüze ve yarınımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Eğitime ve çocuklarımıza sahip çıkacağız

Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Çocuklarımıza sahip çıkıyoruz” sloganı ile tüm velilerimizi eylemliliğimize davet edeceğiz, okullara dilekçe vermeleri çağrısını yapacağız.

Eğitim-İş olarak; hem örgütsel hem de hukuki olarak yanlarında olduğumuzu bir kez daha ilan edeceğiz. Bugün “Karanlıkta eğitime hayır” eylemliliğimizde “Okullarda tarikat ve cemaatleri istemiyoruz, okullar öğretmenlerin iş yerleridir” diyor ve eylemliliğimizi ilan ediyoruz. Önümüzdeki hafta kokartlarla okullarda olacağız, derslere kokartlarımızla gireceğiz, tüm velilerimize de çağrı yaparak alanlarda olacağız. Tüm il örgütlerimiz aracılığıyla her ilin vekillerine Anayasayı ve yeminlerini hatırlatıcı fax veya mail eylemliliği başlatacağız. Ve süreci dinamik bir şekilde değerlendirmeye devam edeceğiz. Eğitime ve çocuklarımıza sahip çıkacağız.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *