ANASAYFA arrow right Güncel

Buğday ve arpa üreticisi kaderine terk edildi

Buğday ve arpa üreticisi kaderine terk edildi
YAYINLAMA: 08 Haziran 2023 / 15.14
GÜNCELLEME: 08 Haziran 2023 / 15.16
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, öncelikle TÜİK’in yıllık tüketici enflasyonu yüzde 39.5, tarımsal girdi fiyat endeksi yüzde 49.7, tarımsal üretici fiyat endeksi yüzde 71.5 artarken buğdaya yüzde 24, arpaya yüzde 21 zam yapılmasının buğday ve arpa üreticisinin kaderine terk edildiği anlamına geldiğini söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak açıkladı. Bu fiyatlara ilave olarak çiftçi kayıt sistemine kayıtlı tüm üreticilere buğday için ton başına 1000 lira, arpa için 500 lira hububat üretim primi destek olarak verilecek. Bu rakamlarla üreticinin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecek.

Girdi maliyetlerinin içerisine işçilik, mazot, gübre, kira gibi masraflar da eklendiğinde maliyetin ton başına 9 bin liranın üzerine çıktığına işaret eden Suiçmez, Türkiye’de buğdayda kendine yeterliliğin yüzde 87, arpada ise yüzde 60 olduğuna dikkat çekti ve bu fiyatların üreticiyi üretimden daha da uzaklaştıracağını kaydetti.

Öte yandan TÜİK’in bu yıl için buğdayda 20.5 milyon ton üretim hedeflediğini ancak bunun da iklim olayları nedeniyle zor olduğunu kaydeden Suiçmez, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşı, Ukrayna’da bir tarlada çıkan yangının piyasa fiyatlarını artırdığı bir ortamda, tahıl koridoru anlaşmasının bitmesi halinde dünyada fiyatların daha da artacağını düşünerek yetersiz olan bu fiyatların mutlaka revize edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası Başkanı Kaan Sidar, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü nedeniyle açıklama yaparak bu güvenliğin sadece üretim ve tüketim süreçlerini değil aynı zamanda gıdanın sürdürülebilirliğini de kapsadığını belirtti. Sidar, “Gıda, tüm canlıların hayatta kalabilmeleri adına ihtiyaç duydukları temel gereksinimleri demek. Bu noktada, gelecekte de tüketime uygun gıdaların olmasını sağlamak durumundayız. İklim değişikliği, nüfus artışı, küreselleşme gibi konular, gıda güvenliğinin önemini ortaya çıkarıyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *