ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep, arı sütü üretim merkezi haline gelecek

Gaziantep, arı sütü üretim merkezi haline gelecek
YAYINLAMA: 21 Aralık 2023 / 22.37
GÜNCELLEME: 21 Aralık 2023 / 22.50

1 Ağustos tarihinde start alan Türkiye’nin en büyük AB Arı Sütü Üretim Projesi olan “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı” (NEET PRO) kapsamında eğitimler 20 Ocak tarihi itibariyle başlayacak

 

Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Nebi Koca, “Proje sayesinde Gaziantep’te arı sütü üretimi yılda 5-6 tona yükselecek. Yani kentimiz arı sütü üretim merkezi haline gelecek. Baklava, fıstık, sanayi ve birçok alanda ön planda olan Gaziantep arı sütü üretiminde de ülke de lider konumuna gelecek” dedi.

306 bin Euro bütçeli ve 12 ay sürecek olan proje kapsamında 15-29 yaş arasındaki 250 gence arı sütü eğitimi verilecek. Şu ana kadar programa 400 kişi başvuruda bulunurken, eğitim görecek olanların yüzde 40’ı kadınlardan oluşacak olup, eğitimler, üniversitelerde arıcılık ile ilgili bilimsel akademik araştırmalar yapan hocalar tarafından Gaziantep merkez ve Nizip’te verilecek.

Projeye 400 kişi başvurdu

Proje kapsamında uzmanlar tarafından profesyonel arıcılık ve arı sütü eğitimi verileceğini hatırlatan Koca, “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı kapsamında 400 kişi eğitim görmek için başvuruda bulundu. Ancak ilk başvuru yapan 250 kişi kurs görecek, geri kalanlar ise yedekte beklemek zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde arıcılık yapanların yaş ortalaması 56

Başkan Koca, eğitimlerin amacının profesyonel arıcılığı geliştirmek olduğunu sözlerine eklerken, “Amatör arıcılıktan vazgeçmemiz gerekiyor. Hobi arıcılıktan ziyade profesyonel şekilde yapıp bu işten gelir elde edilecek. Bu konuda gerekli eğitimler verilecek. Şu anda Türkiye genelinde arıcılık yapanların yaş ortalaması 56. Ama bu proje sayesinde ise 15-29 yaş arası gençler arıcılığa teşvik edilmiş olacak” şeklinde konuştu.

Ülkemiz arı sütünün yüzde 95’ini ithal ediyor

Arı sütünün dünyada az miktarda üretildiğine dikkat çeken Koca, “Ülkemiz arı sütünün yüzde 95’ini ithal ediyor. Dolayısıyla bu proje tamamlandığında ülkemizdeki arı sütü üretimi de 2 kat artmış olacak. Yani yılda 5-6 ton üretimi yapılan arı sütünün 10-11 tona çıkacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda gençlerimiz arıcılıkta katma değeri yüksek olan arı sütü üretimini öğrenecekler” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *