ANASAYFA arrow right Güncel

Gıda fiyatlarındaki artış açlık riskini de artırıyor

Gıda fiyatlarındaki artış açlık riskini de artırıyor
YAYINLAMA: 27 Ağustos 2026 / 18.16
GÜNCELLEME: 27 Ağustos 2026 / 18.16

Hem tarım sektörünün sorunları hem de girdi fiyatları artıyor. Girdi fiyatlarındaki artışlar gıda fiyatlarına birkaç kat olarak yansıyor

 

Birleşik Kamu İş Konfederasyonuna bağlı, Kamu-Ar’ın ağustos ayı gıda enflasyonu araştırmasına göre ülkemizde gıda fiyatlarındaki yükseliş sürüyor. Halkın en fazla tükettiği gıda maddelerinden oluşan bir sepet esas alınarak yapılan hesaplamaya göre, gıda fiyatları ağustosta önceki aya göre yüzde 0,5 arttı.

Birleşik Kamu İş Gaziantep İl Temsilcisi Ali Arpat, gıda fiyatlarının son bir yılda yüzde 56 oranında artış gösterdiğini sözlerine eklerken, ‘’ Türkiye’nin içerisinde bulunduğu yüksek enflasyon sürecinin gıda fiyatları aracılığıyla ücretliler, dar gelirliler ve yoksullara çıkardığı fatura, açlık riskini büyütmeye devam ediyor’’ şeklinde konuştu.

Artış ağustosla birlikte
75 aya kadar yükseldi

Sebze ve meyve fiyatlarındaki mevsimlik düşüşlere rağmen et, yağ ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle ağustosta da devam ettiğine dikkat çeken Arpat, ‘’Haziranda yüzde 1,9, temmuzda yüzde 1,6 oranında artan gıda fiyatlarında ağustos ayında da yüzde 0,5 oranında artış yaşandı. Yılın ilk sekiz aylık döneminde yüzde 37,7 ve son bir yıllık dönemde ise yüzde 56,7 oranında artış gerçekleşti. Birleşik Kamu - İş Gıda Fiyatları Endeksindeki aralıksız artış serisi de ağustosla birlikte 75 aya kadar yükseldi’’ değerlendirmesinde bulundu.

Gıda fiyatları yükselecek ama
maaşlar yılsonuna kadar aynı kalacak

Gıda fiyatlarının yüzde 2 bin 181 oranında arttığı Eylül 2021’den bu yana kamu çalışanlarının maaş ve ücretlerinde yaşanan artışın sadece yüzde bin 292’de kaldığını belirten Arpat, ‘’Eylül 2021’de 1000 lira olan ortalama kamu çalışanı ücreti son zamla birlikte Temmuz 2026 itibariyle 13 bin 920 liraya çıktı. Gıda fiyatları artmaya devam ederken maaş ve ücretler yıl sonuna kadar değişmeyecek. Gelirlerindeki artış gıda fiyatlarındaki artışı bile karşılamaya yetmeyen ücretlilerin alım gücü gıda fiyatlarına karşı karşısında reel olarak yüzde 39 oranında eridi.  Buna göre bir kamu çalışanının 2021 yılında maaşıyla aldığı gıda sepetinin şimdi en fazla yüzde 61’ini alabiliyor’’ dedi.

Açlık ve yoksulluk riski önümüzdeki
aylarda da büyümeye devam edecek

Açlık ve yoksulluk riskinin, sonbaharla birlikte önümüzdeki aylarda da büyümeye devam edeceğine dikkat çeken Arpat, ‘’Hem tarım sektörünün sorunları hem de girdi fiyatları artıyor. TÜİK’e göre son bir yılda yüzde 32,1 olan girdi fiyatlarındaki artışlar gecikmeli de olsa gıda fiyatlarına da birkaç kat olarak yansıyor. TÜİK’in en son açıkladığı tüketim harcamalarıyla ilgili istatistiklere göre en zengin yüzde 20’lik kesim tüketim harcamalarının yüzde 12,8’ini, en yoksul yüzde 20’lik kesim ise yüzde 30’unu gıda için yapıyor’’ ifadelerini kullandı. Haber Merkezi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *