ANASAYFA arrow right Güncel

Halkın sesine kulak vererek plandan tamamen vazgeçmeli

Halkın sesine kulak vererek plandan tamamen vazgeçmeli
YAYINLAMA: 06 Haziran 2023 / 21.39
GÜNCELLEME: 06 Haziran 2023 / 21.40
TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu tarafından 5. Zırhlı Tugay arazisinin imara açılmasına karşı açılan davada Gaziantep 2. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporu doğrultusunda arazinin imara açılmasında kamu yararı olmadığı sonucuna varıldı

Plandan vazgeçilmesi çağrısında bulunan TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Fatma Aslı Tezel, “Yerel yöneticilerimizden beklentimiz, başta meslek odaları ve STK’lar olmak üzere, toplumun her kesiminin karşı çıktığı bu planda daha fazla ısrar etmemesi ve halkın sesine kulak vererek plandan tamamen vazgeçmesi. Bu kent hepimizin, gelecek kuşaklara, çocuklarımıza, torunlarımıza yaşanılabilir bir Gaziantep bırakmak istiyorsak, daha önce söylediğimiz gibi, 5. Zırhlı Tugay Arazisini, Dülükbaba Ormanı ile birleştirilerek Kent Ormanı Yapmalıyız” çağrısında bulundu.

Bilirkişi raporu doğrultusunda karara bağlaması bekleniyor

Tezel, “2022 Ocak ayında dava konusu üzerine Gaziantep 2. İdare Mahkemesi tarafından görevlendirilen Bilirkişi Heyeti incelemelerini tamamlamış ve 5. Zırhlı Tugay arazisinin Medeniyetler Şehri Projesi adı altında imara açılmasının, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığını belirtmişti. Gelinen son süreçte ise, Gaziantep 2. İdare Mahkemesi’nin bilirkişi raporu doğrultusunda karara bağlaması bekleniyor” şeklinde konuşma yaptı.

Tezel, 2021 yılında, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, 5. Zırhlı Tugay arazisinin Medeniyetler Şehri Projesi adı altında imar açılması kararına karşı, birçok meslek odası, STK, sendika ve şahıslar tarafından söz konusu arazinin imara açılmasının uygun olmadığı konusunda itirazlar yapıldığını, ancak yapılan itirazların Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından ret edildiğini hatırlattı.

Konunun, TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu, Gaziantep- Kilis Tabip Odası, Gaziantep Eczacı Odası ve Gaziantep Barosu tarafından yargıya taşındığını ancak mahkemenin, konunun sadece TMMOB ile ilgili olduğunu belirterek, diğer odaların dava talebini ret ettiğini ve dava sürecinin tüm odaların desteği ile TMMOB Gaziantep İKK üzerinden yürütülmeye başlandığını söyleyen Tezel, 2022 yılında Gaziantep 2. İdare Mahkemesi’nden alınan yürütmeyi durdurma kararından sonra davada teknik inceleme için ikinci bir bilirkişi raporu düzenlenmesi kararının çıktığını açıkladı.

TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Fatma Aslı Tezel, konuşmasını şöyle tamamladı: “Gaziantep 2. İdare Mahkemesi tarafından görevlendirilen bilirkişiler söz konusu dava dosyasını, uyuşmazlık konusu nazım ve uygulama imar planı değişikliklerini gerektiren zorunlu nedenlerin bulunup bulunmadığının, plan değişikliğinden dava konusu alanın ne şekilde etkilendiği, alanın niteliği ve kamunun ile yörenin nüfus, çevre, ulaşım , trafik, yapı, hizmet ve sosyal donatı alanı dengesi gibi ilişkiler göz önüne alınarak dava konusu plan değişikliğinin üst ölçekli plana uygun olup olmadığı, plan yapma tekniklerine uygun şekilde karar alınıp alınmadığı, planlamanın bölgenin yapılaşma karakterine uygun olup olmadığının ve bu haliyle plan bütünlüğünü bozup bozmadığı, lanlamanın şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olup olmadığı yönünden değerlendirdi. Rapor sonucunda arazinin tamamını bütün olarak değerlendirip “Bu çerçevede uyuşmazlık konusu 1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyon işleminin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı kanaati taşınmaktadır” olarak belirtmiş.” Ali Göksular

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *