Birleşik Kamu İş Konfederasyonu ‘Halkın enflasyonu’ şubat ayı araştırma sonuçlarını açıkladı. Önceki önceki aya göre yüzde 6,4 oranında artış gösteren gıda enflasyonu son bir yılda ise yüzde 55 oranında artış gösterdi
Mutfaktaki yangının büyüdüğünü ifade eden İl Temsilcisi Ali Arpat, ‘’İktidarın yanlış faiz ve kur politikaları yüzünden Türkiye’nin içerisine sürüklendiği yüksek enflasyon sürecinin gıda fiyatları aracılığıyla ücretliler, dar gelirliler ve yoksullara çıkardığı fatura her geçen ay büyümeye devam ediyor. Genel enflasyon ortamının yanı sıra özel olarak da tarım sektöründe yaşanan maliyet ve benzeri sorunların da etkisiyle hızla artan gıda fiyatları açlık ve yoksulluk riskini de büyütüyor’’ değerlendirmesinde bulundu.
Gıdada enflasyon daha yılın ilk iki ayında yüzde 14’ü geçti
Arpat, ‘’İktidar ve Merkez Bankası bu yılsonunda enflasyonu yüzde 16’ya indireceğini ileri sürerken, gıdada enflasyon daha yılın ilk iki ayında yüzde 14’ü geçti. Gıda fiyatlarında bu yıl ocak ayında başlayan yüksek artış trendi Ramazanın da etkisiyle şubat ayında da devam etti. Kamu çalışanlarının ücretlerine yılbaşında yapılan zammın neredeyse yüzde 75’i, emeklilere yapılan zammın da tamamı yılın ilk iki ayında gıda fiyatları karşısında eridi’’ ifadelerini kullandı.
Gıda fiyatlarında artış 69 aya çıktı
‘Şubat’ta bir önceki aya göre yüzde 6,4 oranında artan gıda fiyatlarında yılın ilk iki aylık dönemindeki toplam artış ise yüzde 14,1’e ulaştı’ diyen Arpat, ‘’Yıllık artış ise yüzde 55’e çıktı. Şubat 2025’te 1000 liraya satın alınabilen bir gıda sepeti için vatandaşlar Şubat 2026’da ortalama bin 550 lira ödemek zorunda kaldılar. Bu rakamlarla birlikte gıda fiyatlarının aralıksız artış serisi de şubat ayıyla birlikte 69 aya çıktı’’ şeklinde konuştu.
Gıda fiyatlarının, Türkiye’nin, bugünkü enflasyon sarmalına sürüklendiği Eylül 2021’den başlayarak Ocak 2026’ya kadar yüzde bin 784 oranında arttığının tespitini yapan İl Temsilcisi Arpat, ‘’Eylül 2021’de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için vatandaşlar bu yıl ocak ayında bin 884 lira ödediler. Eylül 2021’den bu yana kamu çalışanlarının maaş ve ücretlerinde yüzde bin 126 oranında artış yapıldı. Diğer bir ifadeyle Eylül 2021’de 100 lira olan ortalama kamu çalışanı ücreti Ocak 2026 itibariyle bin 226 liraya çıktı’’ açıklamasını yaptı.
Gıda fiyatları karşısında alım gücü yüzde 36 eridi
Arpat, ‘’Ücretlerindeki artış gıda fiyatlarındaki artışı bile karşılamaya yetmeyen ücretlilerin alım gücü gıda fiyatlarına karşı karşısında yüzde 36 oranında eridi. Tarım sektörünün yaşadığı sorunların da bir yansıması olan gıda fiyatlarındaki artış trendinin gelecek aylarda devam edeceği tahmin ediliyor’’ dedi. Haber Merkezi
