ANASAYFA arrow right Güncel

Kişi başına tüketilen süt miktarı maalesef düştü

Kişi başına tüketilen süt miktarı maalesef düştü
YAYINLAMA: 31 Mayıs 2023 / 22.03
GÜNCELLEME: 31 Mayıs 2023 / 22.03
1 Haziran Dünya Süt Günü için konuşan Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekim Odası Başkanı Meltem Peri, maliyetlerin artması sonrasında süt veren hayvanların kesime gönderdiğini söyledi

Ekonomik koşullar nedeniyle zarar eden besicilerin hayvanlarını kesime gönderdiğine dikkat çeken Peri, girdilerin düşürülmesi için meraların sayısının arttırılması gerektiğini dile getirdi.

Peri, “Veteriner hekimlik hizmetlerinden etkili olarak faydalanılmalı, ekonomik katkı açısından da süt hayvancılığı yapan işletmeler desteklenmeli. Ülkemizde üretimin devamı açısından süt oldukça önemli bir değer. Çünkü üretici yıl içerisinde ürettiği sütü satarak devamlı bir gelir elde ediyor. Üreticinin sütü makul bir fiyattan veremediği durumlarda ise hayvanlar kesime gönderilmekte, bu durum beraberinde et fiyatlarında artışı meydana getiriyor” şeklinde konuştu.

Büyüme çağındaki çocuklar, gebe ve emziren kadınlar süt tüketemiyor

Peri, “Sağlıklı beslenmenin en temel ürünlerinden olan süt, her yaştaki insanın bedensel ve zihinsel gelişiminde önemli rol oynuyor. Bağışıklık sistemini de güçlendirmesi dolayısıyla değeri bir kat daha artmış durumda. Büyüme çağındaki çocuklar, gebe ve emziren kadınlar ile yaşlılar başta olmak üzere süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketimi gerekmekte olup, günde en az 2 su bardağı süt içilmesi tavsiye ediliyor. Ancak son zamanlarda konunun uzmanı olmayan kişilerin medya üzerinden oluşturduğu bilgi kirliliği ve ekonomik açıdan yaşanan sorunlar nedeniyle halkımız sütten uzaklaşmış, kişi başına tüketilen süt miktarı maalesef düşmüş” tespitini yaptı.

Üretim aşamalarında yapılacak denetimler de çok değerli

Sütün ulaşımı en kolay besin maddeleri arasında yer aldığını ifade eden Peri, “Süt hem ülkemizde hem de dünyada dev bir sektör haline gelmiş durumda. Gıda güvenliği yaklaşımına uygun şekilde üretim içinse veteriner hekimler kilit öneme sahip. Çünkü hayvanların sağlıklı olması demek güvenilir gıdaya, sağlıklı süt ve süt ürünlerine ulaşabilmek anlamına da geliyor. Ayrıca sütün zengin içeriğini koruyabilmek ve sütten insana bulaşan zoonoz hastalıkların önlenebilmesi için çiftlikten sofraya gelene kadarki tüm üretim aşamalarında yapılacak denetimler de çok değerli” ifadelerine yer verdi. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *