ANASAYFA arrow right Güncel

Maliyetlerin altında kalkamayan işletmeler çareyi kapatmakta buluyor

Maliyetlerin altında kalkamayan işletmeler çareyi kapatmakta buluyor
YAYINLAMA: 01 Eylül 2024 / 15.57
GÜNCELLEME: 01 Eylül 2024 / 15.57

2023 yılında başlayan ve aradan bir yıl geçmesine karşın devam eden ekonomik krizin etkileri artarak sürüyor. Türkiye genelinde olduğu gibi 2 milyonun üzerinde kişinin yaşadığı 42 bin esnafın faaliyet gösterdiği, binlerce firmanın yer aldığı Antep’te maliyetlerin altından kalkamayan esnaf, kepenk kapatmaya devam ediyor.

Doların yükselmesiyle tüm ürünler zamlandı

Enflasyonun yüzde 70 seviyesine çıktığı ülkemizde dolar son yılların rekorunu kırarak 34 lira bandını aştı. Doların yükselmesiyle birlikte kiradan elektriğe, doğalgazdan A’dan Z’ye kullanmış olduğumuz tüm ürünler zamlandı. Bu sonucu olarak maliyetlerin artması ile beraber ağır yükün altında kalkamayan Gazi Muhtarpaşa Bulvarı’nda faaliyet gösteren işletmeler ise çareyi dükkanlarını boşaltmakta buluyor.

Gazi Muhtarpaşa Bulvarı’nda in-cin top oynuyor

Antep’in en hareketli caddeleri arasında yer alan iğne atsan yere düşmeyen Gazi Muhtarpaşa Bulvarı’nda in-cin top oynuyor. Pandemi sonrasında meydana gelen 6 şubat Kahramanmaraş depremleri ile ağır bir yara alan esnaf, toparlanmaya başladığı dönemde dolar kurunun artması, kiralara zam yapılması ve ekonomik krize bağlı olarak insanların alım gücünün düşmesi sonucunda kara kara düşünmeye başladı.

Mali açıdan zor günler geçiren esnaf, destek bekliyor

Kentin kalbi olan bulvar üzerinde bankalar, oteller, çok sayıda iş merkezi ve işletme yer alıyor. Ancak maliyetlerin yanı sıra yüksek kiralar işletmelerin belini büküyor. Ekonomik krizi iliklerine kadar hisseden işletmeler, bir çıkış yolu bulamayınca çareyi kepenk kapatmada buluyor. Mali açıdan zor günler geçirdiğini dile esnaf, destek bekliyor.

Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız

Vatandaşın alım gücünün düştüğünü bunun da satışlara yansıdığını ifade eden Esnaf, ‘’Burası şehrin kalbi konumunda yer alıyor. En düşük kira 40 bin lira civarında ve bu rakamın dükkanın bulunduğu mevkie ve konumuna göre değişkenlik gösteriyor. Satışlarımız azalmasına karşın maliyetlerimiz artmaya devam ediyor. Bunun sonucu olarak ise gelirlerimiz giderlerimizi karşılayamaz duruma geldi. Bir çıkış yolu arıyoruz, ancak bulamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *