ANASAYFA arrow right Güncel

Piyasalardaki istikrarsızlık, belirsizlik ve zam furyası sürüyor

Piyasalardaki istikrarsızlık, belirsizlik ve zam furyası sürüyor
YAYINLAMA: 29 Şubat 2024 / 20.09
GÜNCELLEME: 29 Şubat 2024 / 20.09

Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Yaz, “Piyasalardaki istikrarsızlık, belirsizlik ve zam furyaları sürüyor. Buna istinaden ise halkın alım gücü düşmeye devam ediyor” tespitinde bulundu.

Vatandaşın gün geçtikçe alım gücünün düştüğünü yaptığı alışverişlerden anlıyoruz

A’dan Z’ye her şeyin zamlandığını kaydeden Yaz, “Vatandaşın gün geçtikçe alım gücünün düştüğünü yaptığı alışverişlerden anlıyoruz. Asgari ücretli ve emekliler aldığı maaşlar ile geçinemiyorlar. Buna istinaden piyasalarda istikrarsızlık sürüyor, zam furyaları devam ediyor. Bugün 5 liraya aldığın bir ürünü yarın 10 liraya alabiliyorsun” açıklamasını yaptı.

Haksızlığın bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor

Dükkanların çok fazla el değiştirdiğini sözlerine ekleyen Başkan Yaz, “Gelir-gider arasındaki makas gün geçtikçe açılıyor. Böyle olunca büyük umutlarla dükkan açanlar mecburen başka bir kişiye devretmek zorunda kalıyor. Cumhurbaşkanımız primlerin 7200 güne düşürüleceğini açıklamıştı. Bununda bir an önce hayata geçmesini istiyoruz. Çünkü işveren 9 bin gün prim ile emekli olurken, yanında çalıştığı kişi ise daha düşük gün sayısı ile emekli oluyor. Bu haksızlığın bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.

Esnafın üzerindeki yük hafifletilmeli

Yaz, esnafın üzerindeki yükün hafifletilmesi çağrısında bulunurken, “Önceki yıllarda elektrik faturası giderden sayılmazken şimdi en büyük gider kalemleri arasında yer almaya başladı. Dükkan kiraları ise çok yükseldi. Kısacası giderler çok yükselince esnaf çıkmaza girdi. Hükümet ise esnafı bu çıkmazdan kurtarmak için çalışmalar yapmalı. Çünkü işlerin çok düşük olduğu böylesine bir dönemde esnaf evine ekmek götürmek için mücadele ediyor” dedi.

Yüksek ücret alındığından esnaf pos kullanmak istemiyor

Pos oranlarının yüksekliğinden dert yanan Yaz, “Pos oranlarından yüksek ücret alındığından esnaflarımız kullanmak istemiyor. 100 liralık bir alışverişin 4-5 lirasını banka alıyor. Ayrıca fatura kesildiğinde bu rakam 8 liraya kadar çıkabiliyor. Esnaf, sattığı üründen ne kadar kazanıyor ki? O yüzden pos oranlarından alınan ücretlerin bir an evvel düşürülmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *