ANASAYFA arrow right Güncel

Ramazan’ı haksız kazanç ve zam için fırsat gören işletmeleri ifşa edelim

Ramazan’ı haksız kazanç ve zam için fırsat gören işletmeleri ifşa edelim
YAYINLAMA: 13 Mart 2024 / 18.05
GÜNCELLEME: 13 Mart 2024 / 18.05

Ramazan simidinin fiyatının semtten semte değiştiğini sözlerine ekleyen Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, “Ramazan’ı bir haksız kazanç ve zam için fırsat gören işletmeleri ifşa edelim” çağrısında bulundu.

Fakir-fukara bir Ramazan simidi bile yiyemeyecek duruma geldi

Yılmaz, “Bazı bölgelerde Ramazan simidi 160-180 liraya satılıyorken bazı bölgelerde ise 250 liraya satıldığını görüyoruz. Fakir-fukara bir Ramazan simidi bile yiyemeyecek duruma gelmiş. Bir susamlı ekmeğin bile fiyatının hesabını yapar duruma geldik. Ramazan simidinin fahiş fiyata satılmasını ahlaksız olarak nitelendirebiliriz. Tabi ki serbest piyasa ekonomisi var, isteyen istediği fiyata ürünü satabilir, ama bu yüksek fiyata satacağı anlamına gelmiyor. Nasıl hak aramaz hale geldik, nasıl ahlaksız olduk, nasıl ahlaksız yapanlara tepkisiz kalıyoruz” sorusunu sordu.

Ramazan ayında fahiş fiyat uygulayanlar 11 ayın utanmazları

Ramazan ayında fahiş fiyat uygulayanları 11 ayın utanmazları olarak nitelendiren Yılmaz,  “Ramazan ayında simit, yeme-içme sektöründe faaliyet gösterenler ve kuru gıda işi yapanlar fırsatçılık ve ahlaksızlık yapıyor. Kamu kurumları fiyat denetimlerini yapmalı, haksız fiyat denetimlerini sıklaştırmalı. Ancak vatandaş olarak tepkimizi ortaya koymamız gerekiyor. Ramazan fahiş ürün satan işletmelere tepki göstermemiz gerekiyor” dedi.

İsrafa karşıyız, Ramazan’da daha çok karşıyız

Dışardaki iftarların Ramazan ayının manasına aykırı olduğunu kaydeden Yılmaz, “Ramazan, açlığın, susuzluğun ve yoksulluğun ne olduğunu anlamak bu duyguları yaşamak ve hissetmek ayıdır. Böyle bir ayda mükellef ve çok çeşidin olduğu sofralara oturmak Ramazan’ın ruhuna aykırıdır. Ayrıca israfa karşıyız, ancak Ramazan’da daha çok karşıyız. Bu nedenle lüks sofralardan uzak durmalıyız” önerisinde bulundu.

Artık kendimize çeki düzen vermemiz lazım

Haksız fiyat bildirimi olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Yılmaz, “Haksız fiyat bildirimleri için bir aplikasyon var. Fahiş fiyat uygulayanları Ticaret İl Müdürlüklerine bildirebiliriz, ama mesele bu değil. Zam yapmak yerine indirim yapılıp vatandaşın gönlünü kazanmaları gerekirken fahiş fiyat uygulayarak haksız kazanç sağlıyorlar. Dolayısıyla bizim artık kendimize çeki düzen vermemiz lazım” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *