ANASAYFA arrow right Güncel

Satın alma tercihimizle ekonomi canlanabilir

Satın alma tercihimizle ekonomi canlanabilir
YAYINLAMA: 13 Şubat 2024 / 19.17
GÜNCELLEME: 13 Şubat 2024 / 19.30

 “Sevgililer gününde tüketim kültürünün tuzağına düşmeyelim” uyarısında bulunan Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, “Satın alma tercihimizle, yerel ekonomiyi canlandırabilir ve toplulukları güçlendirebiliriz. Yerel ve bağımsız satıcılarda alacağımız her ürünle küçük yerel işletmeleri veya bağımsız satıcıların yaşayabilmelerine katkıda bulunabiliriz” dedi.

İnsan hakları ihlal eden firmaların mal ve hizmetlerini tercih etmemeliyiz

Yılmaz, “Sosyal, ekonomik ve çevresel, etkileri dikkate alarak bilinçli kararlar alıp kaynakların etkili bir şekilde kullanılmasına katkıda bulunabiliriz. Satın almak istediğimiz ürünlerle ilgili olarak ürünlerin üretim sürecini ve şirketin toplumsal etkilerini göz önünde bulundurarak şirketlerin üretim politikalarını inceleyip üretim zincirinde çocuk işçiliği, kölelik, insan hakları ihlal eden firmaların mal ve hizmetlerini tercih etmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Üretici ve çalışanların haklarına saygılı işletmeliler tercih edilmeli

Üreticinin ve çalışanların haklarına saygılı işletmelilerin tercih edilmesi önerisinde bulunan Yılmaz, “Yerel ve bağımsız satıcıların mal ve hizmetlerini tercih edelim. Çevreye zarar vermeyen geri dönüştürülebilecek ürünleri terci edelim. Sevgililer günü, romantizmi ve sevgiyi kutlama yerine zamanla ticarileşmiş ve tüketim kültürünün bir parçası haline geldi. Sevgililer günü, ticari bir etkinliğe dönüşmesiyle hediyelik eşya, çiçekçilik, restoranlar ve tatil sektörü özellikle reklamlar, indirimler ve özel kampanyalarla desteklenmiş tüketim çılgınlığı tuzağına dönüştü” ifadelerine yer verdi.

Adil ticaret prensiplerine uygun olarak, üreticilerin adil ücretler almasını ve adil çalışma koşullarına sahip olmasını sağlamak için tüketiciler olarak araştırma yaparak adil ticaret yapan firmaların mal ve hizmetlerin satın alınabileceğini kaydeden Yılmaz, “Hediye aldığımız ürünlerin, çevresel etkilerini göz önünde bulundurarak sürdürülebilir ürünler, doğa dostu ambalajlar, geri dönüştürülebilir malzemeler veya az enerji tüketen ürünler gibi özelliklere sahip olan mal ve hizmetler tercih edebiliriz. Dayanıklı ve kaliteli ürünleri tercihlerimizde kaynakların daha etkin kullanılması için sadece ihtiyaç duyulan ürünleri satın alarak gereksiz tüketim miktarını azaltabilir ve atık oluşumunu azaltmak için tekrar kullanılabilir ürünleri tercih edebiliriz” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *