ANASAYFA arrow right Güncel

Şiddet dili ve politikaları, ayrımcılığı kurumsallaştırdı, failleri cesaretlendirdi

Şiddet dili ve politikaları, ayrımcılığı kurumsallaştırdı, failleri cesaretlendirdi
YAYINLAMA: 19 Haziran 2023 / 01.30
GÜNCELLEME: 19 Haziran 2023 / 01.31
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Gaziantep Şubesi, son günlerde artan kadın ve çocuk cinayetlerine tepki gösterdi

Geçen hafta içerisinde Antalya ilinin Alanya ilçesi Damlataş Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan Dr. Melek Bağçe ile Gaziantep’te Bilge Köse boşanma aşamasında oldukları eşleri tarafından öldürüldü. Şanlıurfa’da kaçak bir medreseye gönderilen Abdülbaki Dadak medresenin yanındaki ahırda asılı halde bulundu. Olayla ilgili gözaltına alınan medresenin "fahri imam"ı serbest bırakıldı.

Şube Eş Başkanı Serpil Dağdemir, “Ataerkil egemen sistemin; eğitimde, medyada, iş yerinde ve gündelik hayatın her alanında yeniden ve yeniden üretildiği Türkiye’de, siyasi iktidarın kadına ve çocuğa karşı işlenen suçları cezasız bırakan mevcut şiddet dili ve politikaları, şiddeti ve ayrımcılığı kurumsallaştırıyor ve failleri cesaretlendiriyor” dedi.

Yaşam hakkı ihlalleri toplumun beden ve ruh sağlığını daha fazla tehdit ediyor
Dağdemir, “Erkek failleri cesaretlendiren söz konusu politikalar, şiddetin her türünün evlerde, işyerlerinde, okullarda, sokaklarda fütursuzca kol gezmesine ve yaygınlaşmasına yol açtı; taciz, tecavüz ve cinayetle son bulan yaşam hakkı ihlalleri toplumun beden ve ruh sağlığını her geçen gün daha fazla tehdit ediyor. Bu süreçte kadına ve çocuğa yönelik her tür ayrımcılığı ve şiddeti önlemeye dönük CEDAW, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Lanzarotte Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerin hayata geçirilmemesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde en etkili uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edilmesi ve 6284 Sayılı Yasanın tartışmaya açılması, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin yaygınlaşmasında başta gelen belirleyici etkenler” ifadelerini kullandı.
Cezasızlık politikaları hayatımızın her alanını kuşatmaya devam ediyor
Siyasi iktidarın, son 10 yılda kadın ve çocuk haklarının gaspına yönelik mevcut gerici politika ve uygulamaları ile AKP-MHP ve HÜDA-PAR bloğunun çocuk ve kadına yönelik şiddet ve istismarın önünü açan söylemlerinin acı durumların yaşanmasına neden olduğunu söyleyen Dağdemir, “Dozu giderek artan bu şiddet söylemi, insan ve doğa haklarını hiçe sayan güvenlikçi-militarist-neoliberal politikalarla güçlendiriliyor. Kadını ve kazanılmış haklarını yok sayan, sahiplenilmesi gereken bir mal gibi gören kadın düşmanı erkek egemen politikalar, alınmayan koruyucu önlemler, işletilmeyen düzenleyici mekanizmalar ve cezasızlık politikalar hayatımızın her alanını kuşatmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Cezasızlık politikalar hayatımızın her alanını kuşatmaya devam ediyor
Dağddemir, “Kadını ve kazanılmış haklarını yok sayan, sahiplenilmesi gereken bir mal gibi gören kadın düşmanı erkek egemen politikalar, alınmayan koruyucu önlemler, işletilmeyen düzenleyici mekanizmalar ve cezasızlık politikalar hayatımızın her alanını kuşatmaya devam ediyor” diye konuşma yaptı. 
Karanlık zihniyete karşı mücadelemiz yükselterek sürdürecek

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Gaziantep Şubesi Eşbaşkanı Serpil Dağdemir, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Sendikamız, kadına ve çocuğa karşı her türlü şiddet ve istismar ile bunlara neden olan bu karanlık zihniyete karşı mücadelesini yükselterek sürdürecek. Bir kadın daha kaybetmemek için, yaşamdan, sağlıktan, özgürlükten ve meslekten bir kişi daha eksilmemek için, kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *