ANASAYFA arrow right Güncel

Şiddetin bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıktığı unutulmamalı

Şiddetin bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıktığı unutulmamalı
YAYINLAMA: 16 Haziran 2023 / 20.58
GÜNCELLEME: 16 Haziran 2023 / 20.59
Ankara Yenimahalle’de ağaca asılı halde bulunan 17 köpeğin ardından Et ve Süt Kurumu’na bağlı tesiste hayvana yapılan eziyet Türkiye’yi ayağa kaldırdı

Yeniden tırmanışa geçen hayvan şiddetine çok sert tepki gösteren Gaziantep-Kilis Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, “Hayvana şiddetin sadece hayvanlar ile sınırlanmayacağı ve bu şiddetin aynı zamanda bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıktığı unutulmamalı” dedi. 
Çocuklara hayvan sevgisi aşılanmalı

Peri, “Hayvana şiddet konusunun çok iyi soruşturulması ve gözlenmesi ile birlikte cezalar artırılarak caydırıcı hale getirilmeli, hayvana şiddeti önlemek, hayvan sevgisini geliştirmek ve hayvanlara karşı nasıl davranılmasını gerektiğini öğretmek için okul öncesinden başlanarak çocuklar eğitilmeli, ilkokullara hayvanlar ile ilgili dersler konulmalı. Hayvana şiddeti önlemek sadece hayvana şiddeti önlemek değil insanların hayatını da korumak ve toplumumuzda da şiddeti azaltmak anlamına geliyor” açıklamasını yaptı.
Hayvanların hayatımızın bir parçası olduğunu unutulmamalı

Sahipli, sahipsiz küçük evcil hayvanların, çiftlik hayvanları ya da yaban hayvanları ve tüm hayvanların, çeşitli şekillerde hayatımızın bir parçası olduğuna dikkat çeken Peri, “Tıpkı çocuklar gibi, kendi haklarını savunamayan, derdini anlatamayan hayvanlar toplumdaki en savunmasız canlıların arasında. Dahası kendilerini insanlara karşı korumaları ve savunmaları her geçen gün zorlaşıyor” ifadelerini kullandı. 

“Artan şehirleşme ile birlikte ormanlardaki hayvanların yaşam alanları işgal edilmiş, kendilerine uygun olmayan alanlarda yaşamaya zorlanmışla” diyen Peri, “Sahipsiz hayvanların sağlığı ve refah konusunda, kanunun kendilerine verdiği görevleri yerine getiremeyen yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların popülasyonun giderek artmasına sebep olmakta, bu süreçten hayvanlar ve insanlar, özellikle çocuklar zarar görüyor. Elbette yaşamımızı paylaştığımız küçük evcil hayvanlar da insan şiddetinden giderek daha fazla etkileniyor” şeklinde konuşma yaptı.
Çiftlik hayvanlarının refahı ve haklarının çıkarılan kanunlara rağmen tamamen görmezden gelindiğini sözlerine ekleyen Gaziantep-Kilis Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, konuşmasını şöyle tamamladı: “İnsan beslenmesinde rol oynamaları, bu hayvanların yaşadıkları ortamdaki bakımlardan, beslenmelerinden kesime kadar giden süreçler dahil en insancıl şartların ve koşuların, hayvan refahını ve sağlığının sağlanarak, özen gösterilmesi gerekliliğini ortadan kaldırmıyor. Hayvanlara karşı şiddet ile insanlara yönelik şiddet arasında bir bağlantı olduğuna dair çok güçlü bilimsel kanıtlar vardır. Ülkemizde ne yazık ki hayvanlara şiddetin boyutu tam olarak anlaşılamadı. Hayvanlara şiddet uygulayan kişilerin daha sonra insana şiddet uyguladığı ve bunun tersi olarak insana şiddet uygulayan kişilerin hayvanlara da şiddet uyguladığı bilimsel çalışmalarla ortaya kondu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *