ANASAYFA arrow right Güncel

Sınavlarda “sıfır” çekmek kader oldu

Sınavlarda “sıfır” çekmek kader oldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.54
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.54
Eğitim- İş Şube Sekreteri Mustafa Yaman, AKP’nin Milli Eğitim stratejilerinin sıfır çektiğini söyledi.
Eğitim- İş Şube Sekreteri Mustafa Yaman, AKP’nin Milli Eğitim stratejilerinin sıfır çektiğini söyledi. Yaman açıklamasında, “2012 Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) sonuçları açıklandı. 189 bin 410 aday ise en az bir puan türünden sıfır puan aldı.
 Ortaya çıkan tablo, sınavlarda sıfır çekmenin bir “kader” olduğu anlayışını bu yıl da değiştirmedi” diye konuştu.

Mustafa Yaman, “Özellikle matematik, geometri ve kimya sorularında sıfır çekenlerin sayısında geçmiş yıllara göre en az iki kat artış olduğu görüldü. 2011 LYS’de matematik testinde 31 bin 51 aday net bile çıkaramazken, 2012’de bu sayı 42 bin 221’e çıktı. Geometride sıfır çekenlerin sayısı, geçen yıl 37 bin 867 iken bu yıl 64 bin 651, kimyada ise geçen yıl 3 bin 764 iken bu yıl 21 bin 800’e yükseldi. Diğer testlerde de 2011 yılına göre fark edilir biçimde bir düşüş olduğu dikkatlerden kaçmadı” dedi.

Yaman, “Her yıl olduğu gibi 2012-LYS’de de en az başarılı olan iller sıralamasında bir değişiklik olmadı. En az başarılı iller, MF puan türünde Ardahan, Artvin, Hakkari; TM puan türünde Şırnak, Ardahan, Hakkari; TS puan türünde Gaziantep, Ardahan, Hakkari oldu.Eğitim-İş olarak her sınav sonucuyla birlikte eğitim sistemine ilişkin oluşan kuşkuların ve belirsizliklerin ortadan kaldırılması için başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili kurumları, gerekli önlemleri almaya; bunun yanı sıra düne kadar en güvenilir kurumlar arasında olan ÖSYM’yi şifre skandalları, yanlış puan hesaplamaları ile güvenilmez bir kurum haline getiren Ali Demir’i de tekrar istifaya çağırıyoruz.
il içi yer değiştirme kılavuzunu yargıya taşıdık Eğitim-İş, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan, 2012 Yılı Öğretmenlerin İl içi Yer Değiştirme Kılavuzunun bazı hükümlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı.

Eğitim-İş tarafından Danıştay’a sunulan dava dilekçesinde, kılavuzun “Genel Açıklamalar” başlığı altında yer alan 7. maddesindeki “İl içi isteğe bağlı yer değiştirmesi yapılan öğretmenler, iller arasında yer değiştirmeye başvuruda bulunamaz” hükmü ile il içi isteğe bağlı yer değiştirmesi yapılan öğretmenlerin, iller arasında yer değiştirmeye başvuruda bulunma hakkının hukuki dayanaktan yoksun biçimde ortadan kaldırıldığı belirtildi. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin il içi isteğe bağlı yer değiştirme yapan öğretmenlerin, iller arası yer değiştirme başvurusu yapmalarını sınırlayan hiçbir hüküm içermediğinin vurgulandığı dilekçede, şu ifadelere yer verildi:
 “Kılavuz hükümleri ile üst norm niteliğindeki yönetmelik hükümleri bertaraf edilemez ya da genişletilemez. Bu nedenle dava konusu kılavuzun A. Genel Açıklamalar başlığı altında ve 7. madde hükmü hukuki dayanaktan yoksun olup, öncelikle yürütmesinin durdurulmasının, dosya tekemmül ettiğinde ise iptalinin zorunlu olduğu kanısındayız” şeklinde açıklama yaptı.




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *