ANASAYFA arrow right Güncel

Son 10 yılın en kötü sezonunu geçiriyoruz

Son 10 yılın en kötü sezonunu geçiriyoruz
YAYINLAMA: 25 Temmuz 2023 / 21.15
GÜNCELLEME: 25 Temmuz 2023 / 21.16
Gaziantep ve çevre illerde bal hasadı başladı. Ancak arıcıların bu sene bal rekoltesinde umduğunu bulamayacak

Kentimizde 15 Temmuz tarihinde başlayan birinci bal hasadının bitmesine sayılı günler kaldı. İkinci bal hasat dönemi ise Eylül ayında başlayacak. Ama küresel iklim bal rekoltesini de olumsuz etkiledi. Birçok arıcı büyük umutlarla beklediği bal hasadında hüsrana uğradı. 
Balda yüzde 70
rekolte kaybı var
Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Nebi Koca, iklim değişikliği nedeniyle bal da yüzde 70 oranında rekolte kaybı yaşanacağını vurguladı. 
Zahter balı rekoltesinde
inanılmaz bir düşüş yaşandı
Koca, “Gaziantep, bal hasadında son 10 yıl en kötü sezonunu geçiriyor. Zahter balı rekoltesinde inanılmaz bir düşüş yaşandı. Rekoltenin düşük olmasını iklim değişikliğine bağlıyoruz, ama elimizde net bir veri bulunmuyor” dedi. 
Arıcılarımız arılarını yaşatabilmek için büyük bir mücadele veriyor
Gaziantep ve çevre illerde bal hasadının başladığını duyuran Koca, “Ülkenin bazı bölgelerinde bal rekoltesi normal veya iyi bir düzeydeyken bazı bölgelerde ise bunun tam tersi bir durum söz konusu. Arılarımız, 45 gün boyunca hiç petek örmeden sadece kovanda yaşamını sürdürdü. Nektar akımı başladığından bile bu durum değişmedi. Çok güçlü arılarımızın dışındaki diğer arılarımızdan bal alamadık. Dolayısıyla kötü bir sezon geçiriyoruz diyebiliriz. Şu anda arıcılarımız arılarını yaşatabilmek için büyük bir mücadele veriyor” ifadelerini kullandı. Rekoltenin düşmesi

fiyatlara yansıyacak
Rekoltenin düşmesinin fiyatlara yansıyacağını kaydeden Koca, “Arıcılarımızın en büyük girdilerinden birisi akaryakıt. Şu anda akaryakıt aldı başını gidiyor. Ayrıca rekoltenin düşük olması nedeniyle arıcı maliyetini elindeki bal ile çıkartmaya çalışacak. Bu da fiyatların yükselmesine neden olacak” şeklinde konuştu. 

Başkan Koca, akaryakıtın her geçen gün yükselmesinin arıcıları olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi. “Akaryakıtın artması sonucunda hafta bir arısının yanında gidip gelen arıcımız artık ayda bir defa gidip gelecek. Dolayısıyla bu şekilde arı bakımsız kalacak. Gezici arıcılarımızda mecbur kısıtlamaya gidecek. Böyle olunca verim düşüklüğü yaşanacak” tespitini yaptı. 
Kovan başı destek 100 TL’ye çıkarılmalı
2022 yılında kovan başına verilen 30 liranın yetersiz olduğunu sözlerine ekleyen Koca, “30 lira günümüzde çerez parası oldu. Böyle bir rakam olursa arıcılarımızın çoğu destekleme almak için başvuruda bulunmaz. Şu anda kovan başı destek en az 100 TL olmalı ki arıcı başvuruda bulunsun, girdi maliyetlerinin altından kalkabilsin. Her şeye zaman gelecekten umutluyuz” açıklamasında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *