ANASAYFA arrow right Güncel

Staj adı altında, çocuk yaşta köle gibi çalıştırılıyorlar

Staj adı altında, çocuk yaşta köle gibi çalıştırılıyorlar
YAYINLAMA: 18 Ocak 2024 / 21.58
GÜNCELLEME: 18 Ocak 2024 / 22.15

İstanbul’da staj yaptığı iş yerinde, saç büküm makinesinde çalıştığı sırada kafasını sac büküm makinasına sıkıştıran 14 yaşındaki Arda Tonbul, yaşamını yitirdi

 

Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi Özgür Temir Dağlı, “Hem çocuk işçiliğin hem de eğitime ayrılması gereken kamu bütçesinin sermayeye aktarımının yasal kılıfı olan MESEM, tam da uyardığımız üzere bir çocuğumuzun daha hayatını kaybetmesine neden oldu” dedi.

Dağlı, “Arda Tonbul’un sadece hayallerini değil hayatını da elinden aldılar. 9 Ocak’ta İstanbul Büyükçekmece’deki Özkanlar Metal Demir Çelik Endüstrisi AŞ'de kafası sac büküm makinesine sıkışan Arda Tombul, tam bir hafta yaşam mücadelesi verdikten sonra hayatını kaybetti. Milli Eğitim Bakanı’nın doğru düzgün kontrol etmediği bir yerde staj adı altında, çocuk yaşta köle gibi çalıştırılıyordu” ifadelerini kullandı.

Çocukların sermayeye ucuz işçi olarak feda edildiğini duyurmuştuk

Olayla ilgili olarak iş yeri sahibi ile iş güvenliği uzmanı çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi ancak bunların hiçbiri Arda’yı geri getirmeyeceğini ve Arda’ları güvende kılmayacağını kaydeden Dağlı, “Onları güvensizliğe ve geleceksizliğe iten sistem, biz eğitimcilerin tüm itirazlarına rağmen son sürat devam ettiriliyor. Meslek Eğitim Merkezleri’ni (MESEM) kamuoyuna duyuran ilk sendika olarak, bu yolla çocukların eğitim hakkının ellerinden alındığını, Milli Eğitim Temel Kanunu ile çelişildiğini, çocukların sermayeye ucuz işçi olarak feda edildiğini duyurmuştuk” hatırlatmasını yaptı.

Arda Tombul bugün yaşıyor olabilirdi

Dağlı, “Tüm itirazlarımıza rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da çağrısıyla MESEM denen garabet durdurulacağı yerde büyütüldü ve bugün yaklaşık 1.5 milyon çocuğu okuldan koparıp güvensiz işyerlerine, adi bir emek sömürüsüne iten bir sistemin adı oldu. Oysa MESEM’ler aracılığıyla sermayeye aktarılan paraya hali hazırda meslek okullarına gerekli alet, edevat ve makineleri alarak çocukların olmaları gereken yerde, yani okullarında meslek öğrenmeleri sağlanabilirdi. Arda Tombul bugün yaşıyor olabilirdi. Kederli baba Raşit Tombul, “Çocuğum16 dakika kalmış makinede. Kimse yokmuş. Orada bir görevli olmuş olsa belki çocuğum ilk darbede kurtulabilecekmiş” diyor” açıklamasında bulundu.

Eğitimde feda edilecek fert yok

Eğitim İş Gaziantep Şubesi olarak çağrıda bulunan Temir, “Eğitimde feda edilecek fert yoktur” diyen bir başöğretmenin kurduğu bu cumhuriyette çocuklarımızı, ülkenin geleceğini böyle feda edemeyiz. Arda’nın hayatını kaybetmesinin asıl nedeni MESEM denen sistemdir ve yargılama da çözüm de bu sisteme kadar uzanmalı. Bu trajedi, bir utanç vesikası olan MESEM’lerin sonlandırılması ve mesleki eğitim denen kavramın sermayeye ucuz işçi pazarı olmaktan çıkarılması için vesile yapılmalı” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *