ANASAYFA arrow right Güncel

Vergi afları ile şirketler korundu tüketiciye vergi yükü bindirildi

Vergi afları ile şirketler korundu tüketiciye vergi yükü bindirildi
YAYINLAMA: 11 Ocak 2024 / 23.08
GÜNCELLEME: 11 Ocak 2024 / 23.35

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Bülent Yılmaz, tüketicilerin temel ihtiyaçlarındaki tüketim vergilerinin kaldırılması gerektiğini belirtti

 

“Zamları kuyruklarla değil birleşerek durdurabiliriz” diyen Yılmaz, “Ülkemizde mal ve hizmet satışlarında yüksek oranda tüketim vergisi alınması tüketicilerin belini büktü. Seçim öncesinde çıkartılan vergi barışı vergi afları ile şirketler korunurken tüketicilere daha fazla vergi yükü bindirildi” dedi.

Bütçe açığını kapatmak için kamu harcamalarında tasarrufa gidin

Tüketicilerin temel gereksinimlerini karşıladıkları mal ve hizmetlerden KDV, ÖTV alma uygulamasından vazgeçilme çağrısında bulunan Yılmaz, “Üretim ve taşımada mal ve hizmetlerin maliyetini etkileyen mazot ve benzin gibi ürünlerden tüketim vergileri kaldırılmalı. Vergi uzmanlarının hesaplamalarına göre "Bugün Ankara merkezde litre fiyatı 37,42 TL olan benzinin; 6,23 TL’si KDV, 9,45 TL’si ÖTV, toplam vergi 15,68 TL’dir." 45 litrelik bir depo benzin için, 979 TL ürün bedeli, 705 TL vergi ödeyerek toplamda 1.684 lira ödeniyor bu giderler satış maliyetini etkilediğinden tüketicilere zam olarak yansıyor. Yetkililere seslenmek istiyoruz. Her ekonomik krizde tüketicilerin cebine uzanan adaletsiz vergi sisteminizden vazgeçin. Bütçe açığını kapatmak için sürekli dolaylı vergileri artırmak yerine, kamu harcamalarında tasarrufa gidin, israf edilen kaynakların verimli kullanılmasını sağlayın” ifadelerini kullandı.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu hiçe sayarak ek ücretler alınıyor

Yılmaz, “Ekonomik koşulların zorlaştığı günümüzde, bir başka tüketici sorunu ise tüketicilerin satın aldıkları mal ve hizmetlerde kredi kartı kullanması ve kredi kart borcunu da yine kredi karından karşılamak zorun da kalmaları. Bunu fırsat bilen bazı satıcı ve sağlayıcılar kredi kartından ödeme yapmak isteyen tüketicilerden “Hizmet bedeli,” “kredi kart komisyon “gibi değişik ad altında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu hiçe sayarak ek ücretler alınıyor” açıklamasını yaptı.

Hizmet bedeli adı altında alınan kredi kartı komisyon alma işleminden vazgeçin

Ankara Araç Muayene İstasyonları İşletme ve Ticaret AŞ (TÜVTÜRK), araç muayenesi için kredi kartıyla ödeme yapmak isteyen tüketicilerde “Kartla ödenme hizmeti" bedeli adı altında kredi kartı komisyon ücreti alıp üstüne bir de KDV yansıtıldığına dair derneğe çokça şikayet geldiğini sözlerine ekleyen Başkan Yılmaz, “Şirketin bu uygulaması tüketici haklarına aykırı ve ayıplı bir hizmet. İşletme yetkililerine sesleniyoruz, "kartla ödenme hizmeti" bedeli adı altında alınan kredi kartı komisyon alma işleminden vazgeçiniz, hizmet bedeli adı altında alınan komisyonların ve KDV'yi derhal tüketicilere iade ediniz” çağrısında bulundu.

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Tüketicinin Korunması ve Piyasanı Gözetimi Genel Müdürlüğün yetkililerine sesleniyoruz, kredi kartı ile ödeme yapan tüketicilerden komisyon alan işletmelere yönelik denetimlerini artırınız. Tüketicilerde de kendilerinden haksız yere alınan kredi kart komisyon ücretlerini iade etmemesi durumunda ayıplı hizmet nedeniyle Tüketici Hakem Heyetleri ‘ne başvurmaları çağrısında bulunuyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *