ANASAYFA arrow right Güncel

Yıl sonuna kadar esnafın yüzde 50’si kepenk kapatır

Yıl sonuna kadar esnafın yüzde 50’si kepenk kapatır
YAYINLAMA: 11 Şubat 2024 / 14.35
GÜNCELLEME: 11 Şubat 2024 / 18.37

Sezondan umduğu satışı bulmayan esnaf, kömür satışlarının her yıl azaldığına dikkat çekti. Kent genelinde doğalgazın artmasının yanı sıra sosyal yardımlaşma tarafından ücretsiz kömür dağıtılması ve halkın alım gücünün düşmesi kömür satışlarına büyük darbe vurdu

Gelir gider arasındaki makasın gün geçtikçe arttığı sektörde, maliyetlerin yükselmesi sonrasında kömürcüler bir çıkış yolu arıyor. Vatandaşın torba ile kömür aldığının altını çizen esnaf, sosyal yardımlaşmadan ücretsiz alınan kömürlerin sosyal medyadan ucuz fiyata satıldığını vurguladı.

Kiralar, işçilik, vergiler ve diğer girdiler yükseldi

Gelir gideri karşılamadığından yıl sonuna kadar esnafın yüzde 50’sinin kepenk kapatabileceği uyarısında bulunan Keklik Kömürcülük Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Keklik, “Bir esnafın 500 ton kömür satışı ile ayakta durma şansı yok. Çünkü kiralar, işçilik, vergiler ve diğer girdiler yükseldi” dedi.

Satışlarımız yüzde 50 düştü

Kömürcülerin sezondan umduğu satışı yapamadıklarını söyleyen Keklik, “Doğalgaza geçişlerin artması, sosyal yardımlaşmanın kömür dağıtması, insanların alım gücünün azalması satışlarımızı yüzde 50 düşürdü. Kömür fiyatlarında çok ciddi bir artış olmamasına rağmen satışlarımız her yıl düşmeye devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Vatandaşın torba ile kömür alıyor

Vatandaşın torba ile kömür aldığını kaydeden Keklik, “Kış mevsiminin bitmesine 2 veya 3 ay kalmasına rağmen neden torba ile kömür aldığını sorduğumuzda alım gücünün olmadığını söylüyor. Ayrıca sosyal yardımlaşma tarafından dağıtılan kömürlerin kül oranının fazla olduğu, iyi yanmadığı hatta torbaların içerisinden taş çıktığını dile getiriyorlar. Dolayısıyla artık sosyal yardımlaşma kömür değil de para vererek esnafımızdan alınması teşvik edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ücretsiz kömürleri satıyorlar

Keklik, “Muhtaç aileleri yanı sıra hiç ihtiyacı olmayanlarda sosyal yardımlaşmadan kömür almışlar. İhtiyacı olmayan vatandaş ise aldığı kömürü torbaların üzerinde “Satılmaz” ibaresi olmasına rağmen satıyorlar. O nedenle kömür verilirken ince elenip sık dokunulması lazım. Bu tür kömürlerin kimlerin sattığı tespit edilmeli, gereken cezai müeyyide uygulanmalı” ifadelerini kullandı.

Halkımız bildiği ve tanıdığı kömürcüden kömür alsın

Kaçak ve korsan kömür konusunda vatandaşı uyaran Keklik, “İnternet üzerinden fiyatın çok altında kömürler satılıyor. Vatandaşımız kesinlikle bunlara inanmasın. Çünkü bunlar hem kaçak hem de mağduriyet yaşayabilirler. O yüzden bildikleri ve tanıdıkları kömürcü esnafından kömür alsınlar” uyarısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *