ANASAYFA arrow right Yaşam

Aile hekimleri robot mu?

Aile hekimleri robot mu?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.58
Aile hekimlerine hastanelerde nöbet tutturmanın önünü açan Yönetmelik hakkında Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, Şehit Dr. Ersin Arslan toplantı salonunda bir basın açıklaması düzenledi.
Aile hekimlerine hastanelerde nöbet tutturmanın önünü açan Yönetmelik hakkında Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, Şehit Dr. Ersin Arslan toplantı salonunda bir basın açıklaması düzenledi.
Kazak, “Sağlık Bakanlığı, personelini mağdur etmeye ve yanlış uygulamalarda ısrarcı davranmaya devam ediyor.Son olarak ta aile hekimlerini hayal kırıklığına uğratan bir icraata imza atan Bakanlık, tüm aile hekimlerine hastanede nöbeti zorunlu hale getirdi. 19 Temmuz’da yapılan değişiklikle nöbet tutmadaki kriterler ve şartlar kaldırılarak tüm aile hekimlerine hastanede nöbet uygulaması başlatılmış oldu. 25 Ocakta yayınlanan yönetmelikte yer alan hükümlerin iptali için Genel Merkezimiz tarafından Danıştay’da açılan dava devam etmekte iken, bu değişikliği kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.
“Bu değişiklik ile haftada 40 saat çalışmanın yanı sıra 30 saatte nöbet tutturulması kabul edilebilir bir uygulama değildir” diyen Kemal Kazak, “2012 yılında aile hekimlerinin nöbet ile ilgili düşüncelerini sorduğumuz ankette % 95’i bunun yanlış bir uygulama olarak gördüklerini ifade etmişlerdi. Aile hekimlerinin böyle bir bakış açısı var iken; ben yaptım oldu mantığıyla hareket edip böyle bir uygulamaya geçilmesinin izah edilebilecek bir yanı yoktur. Bu tür bir anlayış, sağlık hizmetlerine zarar verecektir. Bakanlık; gündüz mesai, gece nöbet ve sabah tekrar mesai ile aile hekimlerinden nasıl bir verim almayı planlıyor. Böyle bir çalışma süresi insan haklarında aykırıdır. Zorla çalıştırılmaktır. Angaryadır” diye konuştu.
Kemal, “Zaten aile hekimlerinin 40’a yakın yürüttüğü görev bulunmakta ve iş yüklerinin de bir hayli fazla olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla, yönetmelik değişikliği ile nöbet tutturulmasının hedeflenmesi son derece yanlıştır” derken, “Ayrıca yönetmelikteki bu nöbet uygulamasında hiçbir objektif kriterin olmaması ve işin tamamen idareci keyfiyetine bırakılmış olması da çalışma hayatı için kabul edilemez bir durumdur. Kısacası aile hekimlerine nöbet uygulaması kabul edilemezdir. Her şeyi ile baştan sona yanlış olan bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Biz bu konuda mücadelemizi sürdüreceğiz. Türk Sağlık-Sen olarak daha önceki düzenlemede olduğu gibi, yine yargıya gidecek ve çalışanların hakkını arayacağız” dedi. Özer Karınca
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *