ANASAYFA arrow right Yaşam

“Diyabet bir hastalık değil, bir yaşam tarzı değişikliği”

“Diyabet bir hastalık değil, bir yaşam tarzı değişikliği”
YAYINLAMA: 18 Kasım 2023 / 18.30
GÜNCELLEME: 18 Kasım 2023 / 18.30

Medical Point Hastanesi, diyabet hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için küçük yaşta diyabet rahatsızlığı yaşayan çocuklar için özel etkinlik düzenledi.
Gaziantep Medical Point Hastanesi, diyabet hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için küçük yaşta diyabet rahatsızlığı yaşayan çocuklar için özel etkinlik düzenledi. Etkinlikte, çocuklara diyabet hastalığı ile ilgili bilgi verildi, sağlıklı beslenme ve egzersiz önerileri sunuldu. Ayrıca, çocuklar için canlı müzik eğlencesi, eğlenceli oyunlar ve hediyeler hazırlanarak diyabetik yiyeceklerden oluşan bir kokteyl gerçekleştirildi.
Etkinliğe katılan çocukların aileleri de diyabet hastalığı ile ilgili bilinçlendirildi. Hastane yetkilileri, diyabetin erken tanı ve tedavi ile kontrol altına alınabilecek bir hastalık olduğunu, ancak ailelerin çocuklarının sağlığına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Ailelere, çocuklarının kan şekeri seviyelerini düzenli olarak ölçmeleri, beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri ve fiziksel aktiviteyi artırmaları tavsiye edildi.
“Bu özel günün herkesin farkına varması için çaba gösteriyoruz”
Medical Point Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ekber Şahin, diyabet hastalığının tüm dünyada ve ülkemizde büyük bir sorun olduğunu belirterek, “Hastanede tedavi gören diyabetli çocuklar ve aileleri için bir etkinlik gerçekleştirdik. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü, her yerde çeşitli faaliyetler yapılmakta. Biz de hastanemizde diyabetli olan ve diyabet nedeniyle tedavi gören çocuklarımızı davet ederek farkındalık oluşturmak istedik. Bu sebeple böyle bir organizasyon yaptık. Çocuklarımızı ve ailelerini buraya davet ettik ve güzel bir etkinlik yapıyoruz. Bu özel günün herkesin farkına varması için çaba gösteriyoruz” dedi.
Diyabetli çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için neler yapmaları gerektiğini anlatan Çocuk Endokrinolojisi Doç. Dr. Murat Doğan, “Diyabet bir hastalık değil, bir yaşam tarzı değişikliği. Diyabetli çocukların egzersiz, insülin ve beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Ayrıca düzenli olarak sağlık kontrollerine gitmeleri gerekmektedir. Diyabet bugün yarın geçecek bir hastalık olarak düşünülmemesi gerekiyor. Diyabet tamamen ortadan kaldırılması için çalışmalar devam etmektedir. Ancak bu süreçte çocukların böbrek, göz ve sinir sistemlerinin zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
“Diyabet hayat boyu öğrenilmesi ve takip edilmesi gereken bir durum”
Diyabetli çocuklara yönelik motivasyon etkinliği düzenlediklerini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Özlem Güleçoğlu ise sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı. Güleçoğlu, “Diyabetli çocukların yaşam kalitesini artırmak için karbonhidrat sayımı eğitimi vermekteyiz. Böylece istedikleri besinleri uygun miktarlarda tüketebilirler. Diyabet hayat boyu öğrenilmesi ve takip edilmesi gereken bir durumdur. Besin tüketimindeki farklılıkların, hareketsiz yaşamın ve genetik yatkınlıkların diyabet riskini artırıyor. Diyabet artışını önlemek için hareketli bir yaşam sürmek ve beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Ailelerin de bu konuda çocuklarına destek olmaları gerekmektedir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *