ANASAYFA arrow right Yaşam

Kısırlığa sebep olan varikosel ameliyat edilmeli

Kısırlığa sebep olan varikosel ameliyat edilmeli
YAYINLAMA: 05 Temmuz 2023 / 18.50
GÜNCELLEME: 05 Temmuz 2023 / 18.50
Varikosel erkek infertilitesinin (kısırlık) en sık düzeltilebilir nedenidir. Üreme çağındaki ergenler ya da yetişkinlerde testislere ait toplardamarlardaki genişleme olarak açıklanabilecek olan varikosel bazı erkeklerde infertiliteye yol açabilir.

Özel Hatem Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Taşkıran varikosel’in nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Varikoselin kısırlığa yol açabileceğine değinen Op. Dr. Mehmet Taşkıran ‘ Varikosel nedeniyle kirli kan ters akımla testise geri dönmekte, testisler bir nevi kirli kanla da beslenmektedir. Bunun sonucunda, varikosel sperm sayısında azalma, hareket bozukluğu, fonksiyon kaybı ve sonuçta dölleme yeteneğinde azalma ile kısırlığa yol açabilir’ dedi.

Tedavisinden önce sperm analizi ve gerçekten sorun bulunuyorsa ameliyat önerilir. Yalnızca ağrı için ameliyat olunmamalıdır. Cerrahi için günümüzde en ideal yöntem mikrocerrahi varikoselektomi yöntemidir. Uzmanlık ve deneyim gerektiren bu yöntem yüksek başarıya sahiptir.

İnfertilite (Kısırlık) nedeni olabilen veya olmuş "Varikosel" sorununun tedavisi sadece cerrahi yolla mümkündür. Klasik tekniklere oranla "Microcerrahi (Mikroskopik) Varikosel" ameliyatlarının hem başarı şansı yüksektir hem komplikasyon oranı çok daha düşüktür. Bu nedenle günümüzde varikosel sorununun cerrahi olarak düzeltilmesi gerekiyorsa bunun mikrocerrahi yolla yapılması tavsiye olunmaktadır.

​Mikrocerrahi varikosel ameliyatının deneyimli ellerde yapılmasının çok önemli olduğunun altını çizen Op. Dr. Mehmet Taşkıran ‘Mikrocerrahi Varikosel ameliyatları gelişmiş ameliyat mikroskopları ile yapılmaktadır. Kasıktan yaklaşık 2-3 cm'lik kesi uygulanır. Spermatik kordon adı verilen testisin sap kısmına ulaşılır. Ve kordon içindeki kirli kanı toplayan venöz damarlar tek tek bağlanır. Bu işlem yapılırken arter adını verdiğimiz atar damar, duktus deferens adını verdiğimiz sperm kanalı ve lenf damarları mikroskop altında tanınır ve bu yapılara dokunulmaz.

Genel olarak tüm varikosel ameliyatlarının temel amacı şudur. Spermatik venin (toplar damar) tüm dalları tek tek ayrılmalı ve iptal edilmelidir. Bu yapılırken de spermatik arter (atar damar), sperm kanalı (duktus deferens) ve de olabildiğince lenfatik yapılar da korunmalıdır. Bunun en iyi biçimde yapılması elbette ameliyatın gerçek başarısı olacak olan spontan (doğal) gebelik ihtimalini artırır. Ek olarak ameliyat sonrası gelişebilecek komplikasyon riskleri de minimalize edilir. Bu açıdan bakıldığında mikrocerrahi yöntem ideale en yakın tekniktir diyebiliriz. Mikrocerrahi yöntem klasik ameliyata göre çok daha fazla deneyim gerektirir ve çok daha ince bir iştir. Bu nedenle avantajları nedeniyle bilinçli hastaların özellikle bu ameliyat metodu için talepte bulunmaları kendi sağlıkları açısından yerinde olacaktır’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *