ANASAYFA arrow right Yaşam

Türkiye destekli gruplar, Suriye'nin tarihi mirasını Türkiye'ye kaçırıyor

YAYINLAMA: 06 Eylül 2022 / 17.06
GÜNCELLEME: 06 Eylül 2022 / 17.06
Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin desteklediği isyancıların Afrin ve çevresinden çaldıkları tarihi mirası Türkiye'de pazarladıklarını iddia etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'de Türkiye'nin askeri kontrolü altındaki bölgelerde, Türkiye'nin eğitip-donattığı isyancı güçlerin yürüttükleri arkeolojik kazılarda elde ettikleri tarihi eserleri Türkiye'ye kaçırarak pazarladığını iddia etti.

Suriye'deki Rusya Koordinasyon Merkezi Başkan Yardımcısı Oleg Egorov, Suriye devlet haber ajansı SANA'ya "Terörist gruplar, Türk işgali altındaki Afrin yakınlarında mimari ve tarihi anıt ve eserleri aramak için arkeolojik kazı yapıyor, modern ve ağır ekipman ve patlayıcılar kullanıyor, Suriye kültürel mirasının alanlarına ciddi zararlar veriyor" dedi.

'KARABORSADA SATILMAK ÜZERE TÜRKİYE'YE GÖNDERİLİYOR'

Bianet'in aktarımına göre Egorov, "bu eski eserlerin daha sonra karaborsada satılmak üzere Türkiye'ye gönderildiğini" iddia etti.

SANA Suriye'ye yönelik ABD-Türkiye ortak müdahalesi sırasında, "birçok Amerikalı ve Türk arkeolog[un], arkeolojik Suriye mirasını yağmalamak için terörist gruplarla işbirliği yaptı[ğını] ve Suriye halkına ve Suriye tarihine ve medeniyetine karşı suç [işleyerek] tarihsel sitleri tahrip ettiği[ni]" de ileri sürdü.

SURİYE'NİN TARİHİ MİRASI ÇETELERİN TEHDİDİ ALTINDA

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'den bu yana, doğrudan doğruya savaş dolayısıyla zarar gören Roma ve İslam mimari mirası yanı sıra müzelerde ve kişisel koleksiyonlarda bulunan sanat eserleri ve arkeolojik sitler aralıksız bir yağma ve tahribat altında kaldı. Özellikle tarihi MÖ 19. yüzyıla kadar giden Babil ve Roma medeniyetlerinin arkeolojik mirasını barındıran Palmira antik kenti IŞİD istilası döneminde "puta taparlık" simgelerinin yok edilmesi gerekçesiyle tank ve top atışlarıyla hedef alınmış, tarihi miras ağır bir yıkıma uğramıştı.

2016'da Rusya'nın resmi haber ajanslarından Sputnik'in geçtiği bir habere göre YPG tarafından IŞİD'ten ele geçirilen belgelerde, Suriye'den kaçırılan tarihsel eserlerin, Türkiye üzerinden satıldığını ortaya çıkarılmıştı.

YPG'nin Rusya devlet televizyonu Russia Todaya (RT) ekibine verilen bir IŞİD belgesinde, IŞİD'in tarihi eser kaçırmak için ayrı bir birim kurduğu ve belgelerde Türkiye'deki bir tarihsel eser kaçakçısına ait özel bilgilerin yer aldığı görülüyor.

IŞİD belgelerinde, sınırdan geçmek için de bir not vardı: "Sınırdan sorumlu kardeşimize, lütfen kardeşimiz Hüseyin Haniya Sarira'nın sınırdan Türkiye'ye girmesine izin verin... sevgili kardeşiniz Ebu Uafa Et-Tunisi."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *