ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

5 bin firmadan ancak 30’u AB standartlarında

5 bin firmadan ancak 30’u AB standartlarında
YAYINLAMA: 05 Şubat 2024 / 17.23
GÜNCELLEME: 05 Şubat 2024 / 17.23

Türkiye genelindeki 5 bine yakın asansör firmasının 24 veya 30’unun AB standartlarında kabul edilen ‘CE’ işaretini aldığını, kentimizde 3 firmanın bu belge için başvuru yaptığını belirten Makine Mühendisleri Odası Asansör Komisyonu Başkanı Servet Güney, “Her konuda olduğu gibi CE belgesi alma konusunda da uyuduk” dedi.

Güney, “Türkiye genelinde 5 bine yakın asansör firması var. 15 Ağustos’tan itibaren AB standartlarına uygunluk belgesi olan CE işareti aranıyor. Ancak Türkiye genelinde bu belgeyi almış şu anda 24 firma var, 30’u geçmez. Bunun geleceği belliydi, bizim kendimizi standartlara hazırlamamız gerekirdi. Ama firmalar TSE’yi bile uygulamakta zorluk çekince ‘CE zaten uygulanmaz. AB’ye de giremeyiz’ düşüncesiyle bunlar ihmal edildi” şeklinde açıklama yaptı.

Kentimizde 3 firma başvurdu

Yaklaşık 5 bin firma içinde 24 firmanın CE işaretini aldığını, bu durumun çok düşük olduğunu belirten Güney, “Kentimizde 3 firma bunu almak için uğraşıyor. Yasal olarak bunu almış değiller ancak almak için başvurmaları bile yeterli. Bu işi önemsediğini gösteriyor. Sonuçta zaten bu uygulanması zor bir şey değil. Belli bir ekonomik güce dayanıyor, artı bir kontrol sistemi.

Daha önce TSE standardı diyorduk. Standarda uygun malzeme kullanıp standardı uygulayan firma olduğu zaman sorun çıkmıyordu. Ama bizim Gaziantep’te malzeme standarda uygun TSE’li, ama montaj firması standarda uygun değildi. Yani o sözünü ettiğim en fazla 30 firmanın içinde 5-6’sı sonradan TSE aldı, onlar standarda uygun hale geldi. CE’de işin içinde olunca arap saçı oldu” diye konuştu.

İşi ehline verin

Asansör bakımından, kurulmasına kadar her konuda teknik elemanların ve ehil kimselerin görev yapması gerektiğini hatırlatan Güney, “Asansör bakımlarının bilinçli kişiler, teknik elemanlar tarafından yakılması gerekir. Bu kişilerin günde yapacağı asansör bakım sayısı beşi geçmez. 2 kişinin maaşlarını ve giderlerini topladığın zaman o 5 asansörün bir de firmanın amortismanını koyduğun zaman 60 milyondan eksik bakım parası çıkmıyor. Gaziantep genelinde baktığınız zaman bu rakam 20 ile 40 milyon arasında değişiyor. 35-40 Yetkili firmalar diğer firma, eline tornavida alan ben asansörcüyüm diye çıkıyor” dedi.

Standart ve yetki belgesini soran yok

Asansör yapımı ve kullanılmasıyla ilgili yeterli mevzuat bulunduğunu, ancak sorumluların bu işin ehemmiyetini yeterince kaldıramadığını belirten Güney, “Sanayi Ticaret bBakanlığı’nın resmi gazetede yayınladığı bildiride teknik kriterlerde, hem belediyeler, hem yöneticiler, hem asansör firmaları müştereken sorumlu. Ama bu sorumluluğun bilincinde olsak yönetici diyecek ki asansör firmasına ‘Senin standart belgen var mı? Bu asansöre bakmaya yetkili misin? O belgeyi ibraz edecek ona göre resmi fatura kesecek ve periyodik kontrol raporu verecek. Bunlar verilmeyince otomatikman yönetici diyor ki ‘ben yaptırdım’ herhangi bir kaza olduğu zaman sorumlu yine yönetici ama bunun bilincinde değil” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *