RTÜK Başkanvekili Zakir Avşar, vatandaşların en çok dizi aralarında yayınlanan reklamlardan şikayetçi olduğunu belirterek, “60 dakikalık bir dizide 67 dakikalık reklam kuşağı yayına konuluyor. Bu olacak iş değil, bu sorunu vatandaşlarla el ele verip çözeceğiz” dedi.
Ekran kapatma cezası asgariye indirildi
RTÜK yasasının bazı maddelerinde yapılan değişikliklerde, ekran karartmanın önüne geçilerek kapatma cezasının asgariye indirildiğini vurgulayan Avşar şöyle konuştu: “Bundan sonra ulusal ve yerel televizyon kanallarında yasalara aykırı yayınlanan programların diğer bölümlerinde tümüyle reklam yasağı konacak. Örneğin bir saatlik programın ilk yarım saatinde reklam yasağı konulacağı gibi cezalar da verilebilecek. Bu şekilde programın cezalandırılması yoluyla kanal kapatmanın önüne geçilmiş olunacak”
Ölçülü ve uygulanabilir yaptırımlar getirilmeli
Radyo ve televizyon üst kurulu Başkanvekili Zakir Avşar, yayın esas ve usullerine uymayan radyo ve televizyonlar için daha ölçülü ve uygulanabilir yaptırımlar getirilmesi gerektiğini söyledi. Avşar RTÜK’ün Güneydoğu Anadolu bölgesindeki yayın kuruluşları çalışanlarına yönelik düzenlediği seminerin açılışında RTÜK olarak radyo ve televizyonları teknik ve içerik açısından denetlemekle yükümlü olduklarını hatırlattı. Yayın ihalelerinden ötürü RTÜK tarafından verilen para cezalarına ağırlık verilmesinin özellikle yerel ve bölgesel yayın yapan yayıncı kuruluşları maddi sıkıntılara soktuğuna dikkat çeken Avşar “Başka çare yok. Herkes ona göre hata yapmamaya bakacak. Herkes en asgari gayreti gösterecek" diye konuştu.
Kapatma cezası için ağır suçlar gerekiyor
Ulusal ve yerel televizyonların yaptıkları yayın ihalelerinden dolayı kolay kolay katılamayacağını, ancak bazı özel durumlarda kapatılmalarının gündeme gelebileceğini vurgulayan Avşar, şöyle devam etti: “Eskiden yayın ihalelerine karşın 3 ile 6 ay arasında kapatma cezaları verilebiliyordu. Yapılan değişiklikler kanal kapatmayı zorlaştırdı. Buna göre program durdurma, para cezaları ve en son çözüm olarak da yayın durdurma cezası verilebilecek. Yayın durdurma cezası en fazla bir aylık süreyi kapsayacak. Kapatma cezaları ise özellikle ülkenin bölünmez bütünlüğü, organize suçlar ve çocukların ruh halini bozacak programları yayınlayanları kapsıyor”
Şikayetlerin yüzde 90’ı reklam kuşağından
Alo RTÜK hattına gelen şikayetler arasında, birinciliği dizi aralarında yayınlanan reklam kuşaklarının oluşturduğunu ifade eden Avşar, “Bize yapılan şikayet başvurularının yüzde 90’ını program aralarındaki reklam kuşakları oluşturuyor. Buna çözüm için çalışıyoruz. Ancak vatandaş bizden önce çözümü kendisi bulmuş. Nedir bu çözüm? Eline alıyor kumandasını kanal değiştirip o uzun reklam kuşağını izlemiyor” dedi. Özellikle dizi aralarında yayına kurulan uzun reklam kuşaklarının vatandaşlar tarafından izlemediğini gören reklam firmalarının bu uygulamadan vazgeçmeye başladıklarının görüldüğünü ifade eden Avşar, şöyle devam etti: “60 dakikalık bir dizide 67 dakika reklam kuşağı yayına konuluyor. Bu olacak iş değil, bu sorunu vatandaşlarla el ele verip düzelteceğiz. Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu gibi hatalar yüzünden geçmişte bizlerin izleme raporlarına bile giremeyen bazı küçük kanallar bugün bu tip hatalara yer vermedikleri için en çok izlenen kanallar haline geldiklerini görüyoruz” dedi.
Spikerler ve sunucular Türk dilini doğru kullanmalı
RTÜK’ün bir süreden beri televizyonlara ekran kapama cezası vermediğine dikkat çeken Avşar, ekran kapama cezası yerine uyarı, ardından program durdurma ve sonrasında para cezası uyguladıklarını söyledi. Avşar, yayın esas ve usullerine uymayan radyo ve televizyonlar için yaptırımlar öngören düzenlemenin yeniden hazırlanmasının zorunlu hale geldiğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Çünkü mevcut düzenlemelerdeki para cezaları ölçülülük sınırını aşıyor. Bu açıdan yeni bir düzenleme yapılması kaçınılmaz oldu. Yayın esas ve usullerine uymayan radyo ve televizyonlar için daha ölçülü ve uygulanabilir müeyyideler getirilmeli. Görevimiz elbette yalnızca radyo ve televizyonları denetleyip ceza uygulamak değil. RTÜK olarak düzenlediğimiz seminerlerle yayın kuruluşu çalışanlarını mevzuata ilişkin bilinçlendiriyoruz. Toplumun büyük bir kesimine seslenen radyo ve televizyon sunucularının, muhabirlerinin ve spikerlerin Türk dilini doğru kullanmalarının çok önemli olduğunu ifade eden Avşar, seminerde Türk dilinin güzel kullanımı konusuna da yer verdiklerini bildirdi.