ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

AB’ye üyelik topyekun bir değişim sürecidir

AB’ye üyelik topyekun bir değişim sürecidir
YAYINLAMA: 23 Ağustos 2023 / 14.50
GÜNCELLEME: 23 Ağustos 2023 / 14.51
ODTÜ Öğretim Üyesi Atilla Eralp, GTO’da düzenlenen “Aday Ülkelerin Müzakere Süreçleri ve Türkiye’nin AB Müktesebatına Uyum Çalışmaları” konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin inişli çıkışlı bir grafik izlediğini belirtirken, “Ama ilişkiler hiçbir zaman bugünkü kadar iyi olmamıştı” dedi.

Türkiye, AB ilişkilerinde en iyi dönemi yaşıyor

Eralp, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinde en iyi dönemin yaşandığını Türkiye’nin ilişkilerde sağladığı iyileşmeyi müzakere sürecine dönüştürmesi ve tam üyelikle sonuçlandırılmasının hâlâ kolay olmadığını belirtirken, “Türkiye’nin AB’ye üyeliği uzun yıllar yalnızca ekonomik entegrasyon olarak algılandı. Oysa AB’ye üyelik yalnızca ekonomik entegrasyon değil topyekun bir dönüşüm sürecidir. Yani ekonomik entegrasyon yanında siyasal dönüşümü de her zaman dikkate almak gerekir. Helsinki zirvesi Türkiye için konunun bu boyutunun fark edilmesi açısından önemlidir” dedi.

Türkiye Helsinki Zirvesiyle AB’nin genişleme sürecine dahil oldu

Eralp, Türkiye’nin Helsinki zirvesiyle birlikte AB’nin genişleme sürecine dahil olduğunu, reform sürecinin yavaş ilerlemesi nedeniyle beraberindeki ülkelerin gerisinde kaldığını vurguladı.

Türkiye'yi müzakere tarihi almış kabul ediyoruz

GTO Başkanı Mehmet Aslan’da konuşmasında, artık Türkiye’yi Gaziantep olarak AB üyeliği için müzakere tarihi almış kabul ettiklerini söyledi.

Aslan, “GTO olarak AB üyesi olmayı, yalnızca üye olup birlik olanaklarından faydalanmak için istemediğimizi, üyelik halinde asıl kazanımımızın yaşam standartlarını Avrupa üyeleri seviyesine çıkarmak olacağını çeşitli platformlarda her fırsatta dile getirmekteyiz. Bölgesel birlik anlamında dünyadaki en güçlü yapılanmayı temsil eden AB’ye entegrasyon süreci içerisinde bulunan ülkemizde, toplumun AB hakkında çok fazla bilgisi olduğunu iddia edemeyiz. AB’ye Adaylık ve bu doğrultuda yapılan uyum çalışmaları, toplumun tüm kesimlerini etkileyen nitelikte olduğunun doğal sonucu olan bilgilendirme ihtiyacını da giderek arttırmaktadır” diye konuştu.

AB’nin kazanımları topluma iyi anlatılmalı

AB üyeliğinin getireceği kazanımların topluma çok iyi anlatılması gerektiğine dikkat çeken Aslan, Gaziantep’teki firmaların dünyaya uluslararası kurum ve kuruluşlarla diyalog kurmaları, yabancı sermaye ile ortak yatırım yapmaları konularında önderlik yapmayı daimi hedef olarak belirleyen GTO, toplumun tüm kesimlerini sanayi ve ticaretin tüm sektörlerini köklü değişimlere uğratacak olan AB üyeliği sürecinin ve üyeliğin getireceği kazanımların da toplumumuza çok iyi anlatılması gerektiğine inanmaktadır”  şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *