ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Aile şirketleri kurumsallaşmadı

Aile şirketleri kurumsallaşmadı
YAYINLAMA: 20 Mart 2024 / 14.39
GÜNCELLEME: 20 Mart 2024 / 14.39

Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, firmaların kurumsallaşıp profesyonel anlamda yönetilmesi gerektiğini söyledi. Kayalar, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Hewlett-Packard işbirliği ile düzenlenen, “Aile Şirketlerinde Yönetim ve Kurumsallaşma” konulu seminerde yaptığı konuşmada, özellikle aile şirketlerinin kurumsallaşmada istenilen başarıyı gösteremediğine dikkat çekti.

İhracat şirketleri eğitime önem verdi

İhracata yönelik üretim yapan firma yöneticilerinin eğitimine büyük önem verdiklerini ifade eden Kayalar, “İhracat performansını sürdürüp kalıcı hale getirmek en önemli hedefimiz. İhracat bilincini oluşturmak için 2004 yılının Mart-Haziran ayları arasında ihracat seferberliği eğitim programı başlattık” diye konuştu.

Gaziantep, en fazla ihracat yapan iller sıralamasında 20. sırada

Türkiye ihracatının, son yıllarda önemli bir seviyeye geldiğini ve rakamların ilerisi için umut verici olduğunu anlatan Kayalar, şöyle konuştu: Türkiye, ihracatta büyük bir atılım sürecine girdi. 2003 yılında 47.3 milyar dolar olan ihracat rakamı, 2004 yılının 8 aylık döneminde, bir önceki yıla göre yüzde 34 oranında artarak 40 milyar dolara yaklaştı. 2004 Yılı ihracatı 60 milyar dolara çıkacak. Önemli bir ihracat merkezi konumunda bulunan Gaziantep’in ihracatında da önemli bir artış gözleniyor. GAİB’in verilerine göre 2004 yılının 8 aylık döneminde Gaziantep’in ihracatı 846 milyon dolara ulaştı. Gaziantep en fazla ihracat yapan iller sıralamasında 20. sırada yer alıyor.”

Çağdaş yönetim anlayışı başarıyı getirir

Hewlett-Packard Türkiye Genel Müdürü şahin Tulga, çağdaş yönetim anlayışının başarıyı getirdiğini ifade etti. 1939 Yılında bir otomobil garajında kurulan Hewlett-Packard’ın çağdaş yönetim anlayışı sonucu dünyanın en önemli bilgi iletişim şirketleri içerisinde yerini aldığını belirten Tulga, şu bilgileri verdi: “kuruluşundan bir yıl sonra yani 1940 yılında Hewlett-Packard Şirketi yönetim anlayışımda bir devrim yaparak, açık ofis, açık şirket anlayışına geçti. Yürüyerek belirli bir hedefe doğru ilerleyerek yönetim anlayışı ile hareket edilmesi sonucunda, 1950 yılında uluslararası pazara girmeyi başardı. Şu anda şirketin, 160 ülkeye ticareti var, yıllık cirosu ise 80 milyar dolara ulaştı. Bilgi işlemi her alanında yer alan şirket, Türkiye’nin de yüzde 15 pazar payı ile bir numaralı bilgi iletişim şirketi.”

Artık sıra kurumsallaşmada

GTO Başkanı Mehmet Aslan ise Gaziantepli firmaların şirket yapılarına baktıkları zaman büyük çoğunluğunun aile şirketleri olduğunun görüldüğünü belirterek şöyle konuştu: “Bugün dünyanın 120 ülkesine ürünlerini satan iş adamlarımızın aynı başarıyı kurumsallaşma konusunda da gösterdikleri maalesef söylenemez. Dünya çapında örgütlenmiş büyük şirketlere baktığımız zaman hepsi borsada hisselerinin işlem gördüğünü ve bir bakıma kamuoyuna her yönüyle açılmış olduklarını ve kurumsal ulaştıklarını görüyoruz. Bizi de Gaziantepli firmalar olarak yatırım ve üretim yapma, ihracat gerçekleştirme konularında büyük başarılar kazanıp belirli bir noktaya hep birlikte geldik. Ancak artık sıra kurumsallaşma da yani yönetimi tamamen kendi dallarında eğitimli üst düzey kadroların öncülüğünde profesyonelleştirip uluslararası normlara çıkartmaktadır.”

Araştırmacı Eğitmen Dr. Ebru Karpuzoğlu’da katılımcılara, 1960 yılından günümüze kadar olan süreçte firmaların yönetim anlayışı ve bu alandaki hızlı değişim konularında bilgi sundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *