ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Bağcılığı geliştirmek için 130 bin aşılı bağ fidanı ekildi”

“Bağcılığı geliştirmek için 130 bin aşılı bağ fidanı ekildi”
YAYINLAMA: 05 Ekim 2023 / 16.30
GÜNCELLEME: 05 Ekim 2023 / 17.11
Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, bağcılığı geliştirmek için 130 bin aşılı bağ fidanı ekimi yaptıklarını söyledi.

Arpacı, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, enstitü bahçesinde, ekipler tarafından oluşturulan alanda, bir hafta önce başlayıp bugün sona eren çalışmalar sonucunda, 130 bin aşılı bağ fidanı ekiminin yapıldığını belirtti.

Fidan ekiminin, çok büyük bir titizlikle gerçekleştirildiğini ifade eden Arpacı, şu bilgileri verdi: “Bugün ekim çalışmaları tamamlanan, bağ fidanlarını, bir aydan beri iklim odasında beklemiyorduk bağ fidanı için bölgemize uygun türleri tespit edebilmek için çok titiz bir çalışma yaptık. Sonuçta anaçla çeşit kaynaştırmasını yaparak dikimi gerçekleştirdik.

Ekimi yapılan 130 bin aşılı bağ fidanından en az 70 bininden verim alacağımızı tahmin ediyorum. Hedefimiz, 2004-2005 yılında çiftçilere düşük bir ücret karşılığında 70 bin aşılı bağ fidanı verebilmek”

Belgesel türlerin yanı sıra bölgeye uyumlu yeni türlere de ağırlık verdiklerini ifade eden Arpacı şöyle konuştu: “Ekimi yapılan aşılı bağ fidanlarımız arasında daha çok bölgesel türler olan Dımışkı, Dökülgen, Horoz Karası, Rumi, Besni, Hatun Parmağı, Malatya-Elazığ bölgesinin önemli çeşitlerinden Öküz Gözü, Boğazkere ile batı illerimizde yetişen ve bölgemize uygun türler olan Trakya İlkeren ve Ata Sarısı türleri bulunuyor”

Arpacı, enstitü olarak bölgeye bağcılığı geliştirmek için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını, çiftçilerin de bu konuda, topraklarına uygun üzüm türlerini tercih ederek, bağcılığın geliştirilmesine katkı sağlamalarının gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *