ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Benzin istasyonu inşaatını durdurdu

Benzin istasyonu inşaatını durdurdu
YAYINLAMA: 22 Ocak 2024 / 16.42
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2024 / 17.05

Sabah’ın yayınları üzerine Filiz geri adım attı

Rektörlük görevi bugün sona eren ve önceki gün yaptığı açıklamada, “Üniversite yerleşkesinde inşaatı devam eden petrol istasyonunun insan sağlığına zarar vereceğini iddia eden kişilerin, aynı hassasiyeti diğer yakıt istasyonları için göstermemesi düşündürücüdür” diye basını ve 20 sivil toplum örgütünü suçlayan Hüseyin Filiz dün aniden fikir değiştirdi ve yapması gerekeni yaptı. Filiz, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve sivil toplum örgütlerinin bilgi ve belgeleri göndermesi için kampüs bitişiğindeki yapımı devam eden petrol istasyonu inşaatının durdurulduğunu açıkladı.

Benzin istasyonu ihalesinin çatı onarımından

daha ucuz ve önemsiz olduğu anlaşıldı

Anadolu Ajansı’nın dün servise koyduğu habere göre, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin bina ve çatı onarımı yapım işinin açık artırma usulü ile ihale edileceği duyurulurken, Hüseyin Filiz, önceki gün yaptığı açıklamada, benzin istasyonu yerinin gazetede ilan edilmeme gerekçesini, “2886 sayılı devlet ihale kanununun 51/g maddesine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ihalenin gazetede yayınlanıp yayınlanmaması, ihale limitine göre belirlendiğinden, yapmış olduğumuz ihale limitin altında kaldığından bahisle mevzuat gereği gazetede ilan edilmemiştir” diye açıklamıştı.

Sivil toplum örgütlerimizin

kaygılarını paylaşıyoruz

Bir gün önce, üniversite kampüsünde inşaatı devam eden benzin istasyonuyla ilgili maksatlı olduğuna inandığı asılsız haberler çıktığını ifade eder Filiz, dünkü açıklamasında, “Petrol istasyonu projesi hazırlanırken gerek fiziki görüntü, gerekse doğal yapının korunması, çevre şartları ve kullanımdan doğacak zararların önlenmesi bakımından hassas davranılmıştır. İstasyonun koruma bandı mesafesi imar planında belirtilen 15 metreden çok daha fazla tutulmuştur. İstasyon ile diğer birimler arasındaki mesafeler TSE standartlarındaki 8.5 metreden çok daha geniştir. Buna rağmen sivil toplum örgütlerimizin toplum ve çevre sağlığına ilişkin kaygılarını paylaşarak kendilerinden kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından petrol istasyonlarıyla ilgili olarak istediğimiz bilgi ve belgeler gönderilince kadar akaryakıt istasyonu yapım işini durdurduk. Üniversitemize belgeler ulaşınca yeniden değerlendirme yapacağız”

Sivil toplum örgütleri haklı, gazeteler haksız

Bugün rektörlük görevini Prof. Dr. Erhan Ekinci’ye devredecek olan Hüseyin Filiz, önceki gün yaptığı açıklamada, benzin istasyonunu şehir merkezindeki diğer istasyonlara örnek teşkil edecek duruma getirilmesinin bazı menfaatperestleri rahatsız edeceğini savunmuştu. Kendisi ve üniversiteyle ilgili asılsız haberleri yayınlayanlar hakkında yasal yollara başvuracağını bildirmişti. Filiz'in, sivil toplum örgütlerinin kaygısını paylaşarak inşaatı durdurmasının ardından sütunlarında sivil toplum örgütlerinin kaygılarını dile getiren gazeteleri dava edeceği açıklamasının tutarlı olmadığı ifade edildi.

Sivil toplum örgütlerinden bilgi istendi

Rektörlüğün, sivil toplum örgütlerinden bilgi ve belge istediği sorular ve konular şöyle açıklandı: “Benzin istasyonu yapılacak mahalleler ve bulunması gereken çevre ve toplum sağlığı kriterleri nelerdir? Bildiride isimleri bulunan sivil toplum kuruluşları tarafından benzin istasyonlarının standartlara uygun olarak yapılıp yapılmadığı konusunda çalışmalarının bulunup bulunmadığı? Benzin istasyonlarının ne kadar mesafede insanların sağlıklarını nasıl etkilediği konusunda çalışmaların olup olmadığı? Gaziantep il merkezinde yerleşim alanlarına bitişik petrol istasyonları konusunda bildiriye imza koyan sivil toplum örgütlerinin ne gibi çalışmaları olduğu? Varsa çalışma sonuçlarının bildirilmesi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *