ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bu kentte çalınan mal bu kentte alıcı buluyor

Bu kentte çalınan mal bu kentte alıcı buluyor
YAYINLAMA: 02 Ekim 2023 / 16.25
GÜNCELLEME: 02 Ekim 2023 / 16.35
Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, suç istatistikleri oranlarının incelenmesinde, suçların birçoğunun mala, cana ve ırza karşı işlendiğinin görüleceğine dikkat çekerken, bu sorunun toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiğini söyledi. Arslan, Gaziantep’te adli suç oranı verilerine göre, her geçen yıl suç oranlarında artış gözlemlendiğini vurguladı.

Çalan kadar alan da suçlu değil mi?

Emniyet Müdürlüğünce yakalanan suçlu sayısı ile adliyelerdeki dosya sayısının artmasının sadece yargı veya güvenlik mensubunun sorunu olmadığını kaydeden Arslan, hırsızlık olayının arz talep meselesinden kaynaklandığını hatırlatarak, hırsızların çağlayan malı ne yaptığını sordu. Hiç kimsenin evini döşemek için eşya veya aracına takmak için teyp çalmadığını belirten Arslan, çalınan malların tümünün yine bu kentte alıcı bulduğuna dikkat çekti.

Bu bir arz talep meselesi

Feyzullah Arslan, “Yaşananlar bence toplumun genel sorunudur. Polis yakalasın, yargıç cezaevine koysun düşüncesi soruna temelden çözüm getirmiyor. Vatandaşımız, “Bu memlekette her gün hırsızlık oluyor, bir şeylerim çalınıyor” diye şikayet ediyor. Peki hırsız bu çaldığı malı ne yapıyor diye düşünüyor muyuz? Hırsızlık yapan, kendi evi veya zevki için mi çalıyor? Çaldığı oto teybini kendi aracına mı takıyor? Tabii ki hayır. Piyasa değeri 200-250 milyon lira olan oto teybini, 5-10 milyon liraya piyasaya satıyor. Peki çalan kadar alanın da suçu yok mu? Tabii ki var. Hem çalan hem de alan suçlu. Yani bu bir arz talep meselesi”

Alan olmazsa çalan da olmaz

“Aslında biz bu meseleyi çözmeliyiz. O hırsız çaldığı malı satmazsa ne yapar? Bir daha çalamaz, çünkü alıcısı yoktur. Alıcısı olmazsa, hırsız da bir daha çalmaz, çalmayı dahi düşünmez. Sorun burada yatıyor” diye konuşan Emniyet Müdürü Arslan, bu konuda kentte yaşayan sivil toplum örgütleri ve kamu kurum yetkilileri olarak çözüm üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Toplum bilimcilerin görüşü alınmalı

Arslan, suç oranlarındaki artışın nedenlerini saptamak ve çözüm geliştirmek için toplum yapısıyla ilgili kurumlara görüş sorulması ettiğini söylerken, “Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerden sonra Gaziantep ve diğer Güneydoğu Anadolu illerinde suç oranlarının her geçen yıl biraz daha yükselmesinin nedenini, çeşitli kesimlere sorup yanıtını almak lazım. İnsanlar neden suç işliyor? Neden hırsızlık yapıyor? Çaldığı malları kime satıyor, bu insanlar çalıntı malları korkusuzca neden alıyor? Bunu, toplum bilimcilerine, siyaset bilimcilerine, eğitimcilere, din görevlilerine ve toplumun yapısıyla ilgilenen birtakım kuruluşlara, birimlere ve kişilere sormamız lazım”

Gaziantep bunun üstesinden gelebilir

Arslan, Gaziantep’in “marka kent” olma yolunda ilerlediğini, kentte suç oranı istatistiklerinin her yıl artış göstermesinin normal olmadığını, bu kentin çok büyük sorun ve sıkıntıların üstesinden gelebilecek kapasitede olduğunu bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *