ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çeteleşen sokak çocukları Gaziantep’i üç bölgeye ayırdı

Çeteleşen sokak çocukları Gaziantep’i üç bölgeye ayırdı
YAYINLAMA: 12 Mart 2024 / 14.31
GÜNCELLEME: 12 Mart 2024 / 14.31

Kent Konseyi’nin gündemine gelen sokak çocukları sorunu için herkes, “Üzerimizi düşen neyse yaparız” diyor, ama laftan öteye gidilemiyor

Kentimizde her geçen gün sayıları hızla artan tiner, bally ve benzeri uçucu madde bağımlısı çocuklar ve bunların çeteleşmesi, madde bağımlısı çocukların suça itilmesi ve bunun yaratacağı tehlikeler, beşincisi düzenlenen kent konseyine damgasını vurdu. Kent Konseyi Başkanı Asım Güzelbey, madde bağımlısı çocukların cinsel açıdan da ürkütücü ilişkiler yaşadığını belirtirken, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Erhan Ekinci, bu konuda üniversite olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi. Başsavcı Kazım Arapoğlu ise, sorunun sadece çocukları rehabilite etmekle halledilmeyeceğini, ailelerin özellikle de annelerin eğitiminin gerekli olduğunu söyledi.

5 yıl sonra Gaziantep madde bağımlılarından geçilmeyecek

“Bana şu anda Gaziantep’in en ciddi sorunu nedir diye sorarsanız, sokak çocukları, özellikle de madde bağımlısı çocuklar derim” diyen Güzelbey, “Olayın vehameti hiç kimsenin tahmin edemeyeceği kadar büyük. Çok ciddi tedbir alamazsak 5 yıl sonra Gaziantep, madde bağımlılarından geçilmeyecek, suç örgütlerinin sayısı artacaktır. Madde bağımlıları bugün için bile suç örgütleri tarafından kullanılmaktadır. Çeteleşen çocuklar Gaziantep’i üçe ayırmışlar. Karataş'tan Başkarakol’a kadar bir, Başkarakol’dan çarşıya kadar, çarşıdan Şehreküstü’ye kadar” diye konuştu.

Devletteki bürokrasiden ben de şikayetçiyim

Bağımlı çocukların özellikle de uçucu madde bağımlısı çocukların tedavilerinin çok zor olduğunu, bürokratik engellerden dolayı SSK ve Devlet hastanelerinde sıkıntı çıktığını vurgulayan Güzelbey, “Özellikle uçucu madde bağımlılarının tedavileri daha zor. Devletteki bürokrasiden herkes gibi ben de şikayetçiyim. Hastaneye gönderiyorsunuz, kabul etmiyor. Herkesin bu konuda duyarlılığının artmasını istiyoruz” dedi.

Olay gerçekten çok ama çok vahim boyutlarda

Madde bağımlısı çocukların tedavilerinin geniş bir zamanın yanı sıra özen ve özveri de istediğini ifade eden Güzelbey, “Madde bağımlısı çocuklar kendi geliştirdikleri şifreli sözcüklerle konuşmaktadır. Onların dilini anlamak için onların arasında olmak gerek. En ürkütücü yanı ise bunlar arasında fiili livata çok yaygın. Olay gerçekten çok ama çok vahim boyutlarda. İnşallah bugünkü toplantıdan sonra bir ateş yakmış oluruz, bir çakmak çakmış oluruz” şeklinde açıklama yaptı.

Otobüsler ayda 250 milyar zarar ediyormuş

Gaziantep’in en önemli sorununun sokak çocukları ve madde bağımsız çocuklar olmakla beraber, önemli gördükleri sorunlardan birinin de trafik olduğunu belirten Güzelbey, “Kavşaklar bugünün değil, yılların problemidir. Gaziantep’te kavşaklar içerisinde en sorumlusu Doğumevi ve Maarif kavşağı olduğunu tespit ettik. Kavşaklar konusunda Türkiye’nin en deneyimli Belediye Başkanı Melih Gökçek’e danıştık.

Gaziantep'e gelen Gökçek, Doğumevi ve Maarif kavşağındaki tıkanıklığın, ancak bir alt geçitle giderilebileceğini söyledi. Beşincisini yaptığımız Kent Konseyi’nde her ay 250 milyar zarar ederek devam eden belediye otobüslerine Kent Konseyi’ne saygıdan dolayı şu anda karışmadık” dedi.

Çözüm bulamazsak çocuklar çeteleşir

Gaziantep’in sorunlarını yakından takip ettiklerini ve sokak çocuğu sorununu çok önemsediklerini belirten Gaziantep Üniversitesi Rektörü Erhan Ekinci şunları söyledi: “Üniversite olarak Gaziantep’in problemlerini çok yakından takip etmeye kararlıyız. Sokak çocukları konusu gerçekten Gaziantep’i ilgilendiren ve çok önemli bir konudur. Bu konuda Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak gerekli olan her şeyi yapmaya hazırız. Eğitim ve sosyoekonomik durum ve göç sokak çocuklarının artmasında baş etkendir” dedi.

Konuşarak çözüm bulamayız

Ekinci, “Bu Gaziantep’in değil, Türkiye’nin hatta Türkiye’nin değil, dünyanın bir sorunudur. Bunun için kaynak aktarmak yetmiyor, çocukların ailelerinin çok iyi şekilde eğitilmesi gerekiyor. Konuşarak bu soruna çözüm bulamayız. Ben bu konuda tereddüt ediyorum. Bir kere çocukların rehabilite edilmesi lazım ki Gaziantep üniversitesinde yeni bir birim açıldı. Burada sokak çocuklarına müzik, el sanatları ve çeşitli uğraşlarla elimizden geleni yaparız. Eğer bunlarla uğraşmazsak bu çocuklar çeteleştir” dedi.

Cezaevindeki çocukların yüzde 80’i tiner bağımlısı

Cezaevinde bulunan çocukların büyük bölümünün kollarında jilet izi bulunduğuna ve yüzde 80’inin tiner bağımlısı olduğuna dikkat çeken Başsavcı Kazım Arapoğlu, “Ben İskenderun'dan geldim, orada cezaevinde 75 tutuklu sokak çocuğu vardı. 45 günlük adli tatilin ardından Gaziantep’e döndüm ve E tipi kapalı Cezaevi’nde 125 sokak çocuğu bulunduğunu öğrendim. Bu çocukların yapılan kontrollerinde hepsinin kolunda çizikler bulunduğu ve bu çocukların yüzde 80’inin tiner bağımlısı olduğu ortaya çıktı. Bunların hepsi birer potansiyel tehlike” dedi.

Okullarda yeterli eğitim verilemiyor

Tüm Bel Sen Şube Başkanı Yusuf Şahinler ise, “Çocuklar aileden eğitim almıyor da okullardan çok mu eğitim alıyor? Okullarda eğitim değil sadece öğretim görüyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *