ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ekonomik gelişme için tasarım önemli

Ekonomik gelişme için tasarım önemli
YAYINLAMA: 26 Kasım 2023 / 19.20
GÜNCELLEME: 26 Kasım 2023 / 19.20

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'de ve dünyada, yeni fikirlerin en yüksek katma değer sağlayan ürünler olduğunu söyledi.

Bakan Tüzmen, Gaziantep Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen “Tasarımla Farklılık ve Katma Değer Yaratmak” konulu panelde yaptığı konuşmada, bir ülkenin ekonomik gelişimini sağlanması için üretim ve ihracatın yanı sıra tasarıma da önem vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Yeni şeyler yaratmak ve üretmekten korkmamalıyız

“Yeni şeyler yaratmak, yeni fikirler üretmek kolay değil” diyen Tüzmen, “Yeni fikirler üretmek, yeni ürünler üretmekten korkmamamız gerekir. Çünkü, ürünler, yeni fikirlerle olur. Bu da üretimimizi ve ihracatımızı artırmamızı sağlar. Üretim tamam, ihracat tamam ama tasarım eksikse, başka ülkeleri üretimde geriden izleriz” şeklinde konuştu.

Ekonomide daha üst sıralara yükselmek lazım

Türk sanayicisi ile tasarımcıların arasındaki ilişkilerin daha da üst seviyelere çıkarılması gerektiğini ifade eden Tüzmen, şöyle dedi: “Türk ekonomisi, ihracat artışının sağlanması ile birlikte, dünyada öğünür bir ülke haline geldi. Ancak, bu yeterli değil. Ekonomide, daha üst sıralara yükselebilmek için tasarım konusunda da çok mesafe almalıyız. Bu konuda, sanayici ve iş adamlarımız, üniversitelerle de işbirliği yaparak tasarıma ağırlık verme konusunda yoğun çaba gösteriyorlar.”

İthalatın ihracatı karşılaması konusunda bir sıkıntı yok

Türk ekonomisinin iyi bir konumda olduğunu, ithalatın ihracatı karşılama konusunda bir sıkıntısı bulunmadığına dikkat çeken Tüzmen, şöyle devam etti: “2004 yılının Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında döviz kurunun düşüklüğünden dolayı ihracatta istediğimiz hedefe ulaşamadığımız gibi bir durum söz konusuydu. Ama asıl gerçek şu; paramız aşırı kıymetlendiğinden malımızı dışarıya ucuza satmak zorunda kalıyoruz. Bundan dolayı hedef yakalanmamış gözükse de ihracatta hedefi yakaladık. Mayıs ve Haziran aylarında hedeflediğimiz ihracat rakamına doğru ilerliyoruz.”

20-25 milyar dolar açık önemli bir açık değil

Tüzmen, ithalattaki artışın bazı çevreler tarafından kuşku ile karşılandığını, ancak kendilerinin bu artışı normal gördüğünü kaydederken, “Bu yılki ithalatı 80-85 milyar dolar, ihracatı ise 56-58 milyar dolar civarında bekliyoruz.

Bu arada, Nisan ayında düşük olsa da Haziran ayından itibaren ihracatın ithalatı karşılama oranı yeniden yükselmeye başladı. Şu anda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 67-68 civarında seyrediyor. Bu oranın yüzde 60’a düşmesi gerekir. 2004 Yılında Türkiye’nin ticaret açığı 20-25 milyar dolar civarında olacağını bekliyoruz. 140 milyar dolarlık ticaret hacmi olan bir ülkede, bu açık çok büyük bir rakam değil” diye konuştu.

Irak’ta kaos ve belirsizlik sürüyor

Tüzmen, gazetecilerin bir sorusu üzerine de Irak’ta hâlâ kaos ve belirsizliğin devam ettiğini, bu nedenle ihracat hedefine ulaşılamadığını ama buna karşın ihracatı artırmak için girişimlerin devam ettiğini ve şu anda Irak’ta bine yakın iş adamının bulunduğunu belirtti.

Dünyanın üretim üssü olmak istiyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, ihracatta ilerlemek için gelişmiş ürünlerin elde edilmesi gerektiğine işaret ederek, “Kaliteli ve markalı ürün yaratmayı öğrendik. Tasarımı ve üretimi öğrenmenin yanında ihracatı da başarıp dünyanın üretim üssü olmak istiyoruz. Bu hedefe varmak için çalışıyoruz. Üretim ilişkilerinin hem içerik hem de biçim açısından şekil değiştirdiği günümüzde yenilikçi ve yaşama bambaşka bir açıdan bakan tasarımlar daha fazla artı değer yaratmanın en önemli unsurlarından biri haline geldi” diye konuştu.

Yoğun bir rekabet ortamı var

GTO Başkanı Mehmet Aslan ise gerek iç pazarda, gerekse dış pazarda hemen her sektörde yoğun bir rekabet ortamının bulunduğunu kaydederek şunları söyledi: “Birçok firmanın ürün ve hizmetini son kullanıcıya ulaştırmak için adeta yarıştığı bu ortamda, bir adım öne geçmek için rakip ürünlerden farklılaşmak gerektiği konusu tüm kesimlerin kabul ettiği bir gerçektir. Başka ürünlerden farklılaşmanın tek yolu ise farklı tasarıma sahip ürünleri imal etmek, marka yaratmak ve bu markayı etkin bir şekilde pazarlamaktan geçer”

Dünya pazarlarına uygun ürünler için tasarım önemli

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz’da küreselleşme ile dünyada sınırların kalktığını, dünya pazarlarına uygun ürünler sunabilmek için tasarımın hayati önem taşıdığını vurguladı.

Çin’de tasarıma Türkiye’nin 300 misli yatırım yapılıyor

Paneli yöneten TİM İletişim Danışmanı Burhan Özkan da tasarımın gelişmesi için sosyal ve kültürel faktör şartlarının gelişmesinin önemini vurguladı. “Kendisinden daha kaliteli ürünler üretiyoruz dediğimiz Çin’de tasarıma Türkiye’nin 300 misli yatırım yapılıyor” diyen Özkan Çin’in bu konuda eksikliğini bildiği için yatırımı tasarıma yoğunlaştırdığını belirtti. Özkan, Çin'in eksikliğini bildiği yönlerini hızla kapama yoluna gittiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *