ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Irak’taki iş fırsatlarını bir kerelik görmemek gerek

Irak’taki iş fırsatlarını bir kerelik görmemek gerek
YAYINLAMA: 24 Eylül 2023 / 17.17
GÜNCELLEME: 24 Eylül 2023 / 17.19
TOBB ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri tarafından düzenlenen “Gaziantep İş Forumu Irak ile İş Ortaklıkları” konulu farklı ülkelerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen toplantı yoğun ilgi gördü. Birleşmiş Milletler Türkiye temsilcisi Jakob Simonsen’in, Irak’la ticareti bir kereliğine görmemek gerektiğinin altını çizdiği etkinlikte, Irak’ın Ortadoğu’daki önemine ve komşularıyla ticari ilişkisinin artırılması gerektiğine dikkat çekildi.

Türkiye, fırsatları çok iyi değerlendirmeli

Birleşmiş Milletler Türkiye temsilcisi Jakob Simonsen, “Türk ihracatçılarının BM sistemi içinde çalışmaları için destekler, BM ihaleleri sistemine genel bakışı” hakkında bilgi verdi. Jakob Simonsen, BM’nin Gaziantep’i ve bölgedeki yerini çok önemsediklerini dile getirirken “Anadolu kaplanlarının doğduğu bu şehri çok önemsiyoruz. Buradaki gelişmeleri dikkatle izliyoruz” dedi. Irak’taki gelişmelerin ve iş fırsatlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Atılacak adımlar AB uyum sürecini de etkiler

Simonsen, “Irak’taki iş fırsatlarını bir kerelik görmemek gerekir. Irak’la ticaretle bölgenin, özellikle de GAP’ın rolü Türkiye ve Gaziantep’i çok önemli kılıyor. Bölgesel düzeyde ve ülke düzeyinde sosyal yararları çok önemsemek gerekiyor. Bu anlamıyla Türkiye’nin tüm bunları göz önüne alarak fırsatları çok iyi değerlendirmesi gerekir” dedi. Atılacak önemli adım ve girişimlerin Türkiye’nin AB uyum sürecine de olumlu katkı sunacağını ifade eden Simonsen, “Ben inanıyorum ki Türkiye’nin bölgedeki olumlu girişimleri Türkiye’nin AB’ye girişini kolaylaştıracaktır. Bu konum ayrıca bölgedeki iş adamları için büyük bir kolaylık olacaktır” diye konuştu.

Irak’ın stratejik konumu Ortadoğu için önemli

Avrupa Komisyonu Madrid konferansı sonuçları ve AB destekleri” konusunda katılımcıları bilgilendiren Juan Victor Monfort da Irak’ın Ortadoğu’daki önemine değindi. Irak’ın Stratejik konumunun Ortadoğu için çok önemli olduğunu ifade eden Monfort, “25 milyonluk nüfusa sahip Irak, siyasi ve stratejik öneminin yanı sıra, tarımsal üretimi açısından da çok önemli bir ülke. Bu anlamda Irak’ın önemini yadsımamak gerekir. AB Irak’ın yeniden imarına katkı sunmak istiyor. Irak’ın yeniden yapılanmasına katkı sunmak isterken, Irak halkının egemen olmasını, şeffaf ihale sisteminin gerçekleşmesini, son olarak da Irak’ın komşularının bu sürece dahil olmasını benimsiyor. Bu şartlar gerçekleştiğinde AB’nin bu süreç içinde yer alması bağışların güvenle yapılmasını sağlayacaktır” dedi.

Irak’ta duru daha da kötüleşecek

Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği Başkâtibi Oskar Benedikt, uluslararası şirketlerin Irak’ı terk etmeye başladıklarını belirtirken, Irak’ta yaşanan istenmeyen olayların artarak devam ettiğini, yaşanan olayların iş yapmak için Irak’ta bulunan yabancı ülke firmalarını ürküttüğünü söyledi.

Benedikt, “Yaşanan olaylar nedeniyle uluslararası şirketlerin bir kısmı bugün Irak piyasasından çekiliyor. Sanıyorum Irak’ta durum iyileşmeden önce biraz daha kötü olacak” diye konuştu.

Siyasi gücün Iraklılara devredilmesi zorunlu

Gaziantep iş forumunu, yalnızca Irak ile iş yapma semineri olarak görmediklerine dikkat çeken Benedikt, toplantıyla Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesini dinamik bir iş merkezi olarak tanıtımının amaçlandığını söyledi. Irak'ın yeniden imarında başarılı olunabilmesi için öncelikle Irak'ta güvenliğin sağlanması, Birleşmiş Milletler ruhunun güçlendirilmesi, siyasi erkin Iraklılara devredilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

Irak petrol denizinde yüzüyor

Irak İşadamları Derneği Başkanı Tamir Şeyhli de, pek çok olumsuzluğu bir arada yaşayan Irak'ın doğal kaynaklar açısından çok zengin bir ülke olduğunu vurguladı. Bugün içinde bulunduğu ekonomik yetersizliklerin Irak’ın fakir bir ülke olmasından kaynaklanmadığını belirten Şeyhli, “20 yıldan bu yana yaşanan savaş ve ambargo Irak’ı bu hale getirdi. Yaşadığımız sıkıntılar savaşların ve ambargonun ters etkileridir. Yoksa Irak zengin doğal kaynaklara sahiptir. Petrol açısından dünyanın ikinci zengin ülkesidir.

Irak adeta bir petrol denizinde yüzüyor. Petrol yanında kükürt, fosfat ve diğer bazı madenler açısından da zengin bir konumdadır. Irak bu kaynaklarını kullanarak kısa sürede gelişebilecek, Asya ve Ortadoğu’nun en zengin ülkeleri arasında olduğunu gösterecek” şeklinde açıklama yaptı. Şeyhli, yabancı firmaların, birbirleriyle değil Irak’taki firmalarla irtibat kurup işbirliği yaparak Irak’ta iş yapabileceklerini, kendilerinin bunu sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

“Irak’ın yaşadıkları en fazla bizi ilgilendirir”

Vali Lütfullah Bilgin de Irak'ın bugün içinde bulunduğu sıkıntının kısa süreceğini düşündüğünü belirterek, “Irak'ın zenginliği ve birikimi ortadadır. Irak'ın sahip olduğu zenginlikler Iraklılar tarafından sahiplenilecektir. Irak'ın yaşadıkları dünyanın pek çok ülkesini ilgilendirir belki ama bizi en fazla ilgilendirir” dedi.

“Umarım telafi ederiz”

Forumu daha önce gerçekleştirmeyi amaçladıklarını ancak güvenlik nedeniyle ertelediklerini belirten GSO başka Nejat Koçer, “Bu forumu 2003 yılı aralık ayında gerçekleştirmeyi planlıyorduk. Avrupa Komisyonu Türkiye temsilciliğinin İstanbul’da yaşanan elik terör olaylarını gerekçe göstererek toplantının ertelenmesini istemesi üzerine 5 ay gecikmeli toplananabildik. Umuyorum güvenlik endişeleri yüzünden kaybettiğimiz bu 5 aylık zamanı telafi edebiliriz” dedi.

Koçer, “Aslında yapmak istediğimiz şey, geçmişte çok güçlü olan ancak kriz sonrasında yara alan bu ilişkileri her iki tarafın faydasını gözeterek yeniden başlatmaktır Gaziantep sahip olduğu üretim potansiyeli, ürün çeşitliliği ve bölge pazarında yıllardan bu yana edindiği tecrübelerle önemli bir üretim şehridir” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *