ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kadın mühendisin seracılıktaki başarısı

Kadın mühendisin seracılıktaki başarısı
YAYINLAMA: 14 Mart 2024 / 13.51
GÜNCELLEME: 14 Mart 2024 / 13.51

Kadın Ziraat Mühendisinin tarım danışmanlığı yaptığı Karkamış ilçesinde, seracılıkta önemli bir gelişme gözleniyor.

Tarım danışmanı olarak 7 aydan bu yana görev yapan Ziraat Mühendisi Ayşegül Parim’in, çiftçi Kemal İnal için Arıkdere köyünde kurduğu serada yetiştirdiği domates, biber ve salatalıkları gören çok sayıda çiftçi sera kurmak için kolları sıvadı. Ayşegül Parim, yörede hububat, üzüm ve Antep fıstığı yetiştiriciliğinin yaygın olduğunu, çiftçinin birim alandan en fazla geliri elde etmeleri için seracılığı önerdiğini söyledi.

Arıkdere köyünde kurdukları seranın çiftçilere örnek olduğunu ve serayı inceleyen diğer çiftçilerin de sera kurumaya giriştiklerini belirten Parim, şöyle konuştu: “Selçuk Üniversitesi Ziraat fakültesi mezunuyum eşim de benim gibi Ziraat mühendisi ve onunla birlikte çalışıyorum. Okulda öğrendiklerimi ve uygulamada edindiğim tecrübelerimi yöredeki çiftçilerle paylaşıyorum. Çiftçiler bana en fazla hangi tohumu ekmeleri, Antep fıstığı ve bağ zararlarıyla hangi ilacı kullanarak mücadele etmeleri gerektiğini soruyorlar. Kimi çiftçiler kendilerine tohum önermemi istiyorlar. Onlar bana ilgi gösteriyor ben de onlara yardımcı olmaya çalışıyorum”

220 dekar yerine 1 dekar

Ayşegül Parim ile birlikte kurduğu tesisle yörede seracılığın gelişmesinde önemli pay sahibi olan çiftçi Kemal İnal, yaptığı açıklamada, 1 dekar büyüklükteki seradan elde ettiği kazancın, hububat ekerek 220 dekar alandan elde ettiği kazanca eşit olduğunu söyledi.

Sera tesisini gezen çiftçilerin kendisine yönelttikleri ilk sorunun “Para kazanabiliyor musun?” olduğunu ifade eden Kemal İnal, “Ben de onlara iyi para kazandığımı söylüyorum ve sera kurmalarını öneriyorum. Elbette hemşerilerimin para kazanmasını isterim” dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Karaca Bozgeyik de yaptığı açıklamada, kadın Ziraat mühendisi Ayşegül Parim’in yaptığı çalışmaların ve çiftçilerin bu çalışmalara ilgisinin kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.

Tarımsal üretim ve verimliliğin artırılmasının, çiftçilerin refah düzeyinin yükselmesinin alanda görev yapan Ziraat mühendislerinin artırılmasıyla mümkün olabileceğini savunan Bozgeyik, şöyle konuştu: “Biz yıllardır bu görüşü savunduk. Gecikmiş de olsa bu görüşümüzde haklı olduğumuzu görüyoruz. Ziraat mühendislerinin ve veterinerlerin tarım danışmanı olarak köylerde görevlendirildiği projeyi destekliyoruz. Projede istihdam edilen ziraat mühendisi ve veteriner sayısı arttırıldığında Türkiye’de bitkisel üretimde ve hayvancılıkta önemli gelişme sağlayacak. Bu gelişmenin ilk işaretini alıyoruz”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *