ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Küreselleşme, öcü değil

Küreselleşme, öcü değil
YAYINLAMA: 17 Eylül 2023 / 18.43
GÜNCELLEME: 17 Eylül 2023 / 18.43
Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür merkezinde “küreselleşme ve türk dünyasını etkileri” konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Gazi Üniversitesi Öğr. Gör. Prof. Dr. Öcal Oğuz, hiçbir milletin ve devletin küreselleşme olgusunun dışında kalamayacağını belirtti.

 “Hepimiz küreselleşmenin bir parçasıyız”

Küreselleşmenin insanları birbirine bağlayan bir olgu olduğunu belirten Oğuz, “Küreselleşme insanları birbirine bağlayan bir olgudur ve realitedir. Kimse küreselleşmeyi inkar edip ben küreselleşmenin içinde yer almıyorum diyemez. Çünkü isminden de anlaşıldığı gibi herkes bu yer kürenin içinde yaşıyor” dedi.

Oğuz, “Dolayısıyla meydana gelen olaylar hepimizi etkiliyor. Kitle iletişim araçlarının inanılmaz derecede gelişmesiyle evlerimizde oturduğumuz yerden dünyanın herhangi bir yerinde olan olayları kısa sürede öğrenebiliyoruz. Sabah kahvaltımızı Türkiye’de yapar, akşam yemeğimizi ise Amerika’nın herhangi bir yerinde yer duruma geldik bu şartların bulunduğu bir ortamda siz ne kadar küreselleşmeyi inkar ederseniz edin küreselleşmenin içinde yer alıyorsunuz” dedi.

“Küreselleşme tüm milletlerin ortak olgusu”

Küreselleşme sayesinde batı'nın değerlerinin evrensel değerler olduğu yönündeki tezlerin çürüdüğünü belirten Oğuz, “Yüzyıllar boyunca batı'nın değerlerinin evrensel değerler olduğuna inandırırdık. Bunun aslında böyle olmadığını küreselleşme olgusunun ortaya çıkmasıyla birlikte daha iyi anlaşıldı.  Küreselleşme ortak bir sepet ortaya koyuyor ve içinden almak istediklerini alıyorsunuz. Batı bu durumu kendi çıkarları için kullanmaya çalışıyor ama başarılı olamıyorlar. Nedeni ise yapmak istediklerinin küreselleşme olgusuna tamamen zıt olmasından kaynaklanıyor. Küreselleşme hepimize bir pencereden bakmayı değil istediğimiz pencereden bakmayı sağlıyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *