ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sanayici zor durumda işçi çıkarmalar artıyor

Sanayici zor durumda işçi çıkarmalar artıyor
YAYINLAMA: 15 Ağustos 2023 / 21.47
GÜNCELLEME: 15 Ağustos 2023 / 21.48
Ekonomideki olumlu rakamların üretim ve istihdama yansımaması, sanayiciyi isyan etme noktasına getirdi. GSO Başkanı Nejat Koçer’den sonra GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve GTO Başkanı Mehmet Aslan’da Ekonomideki kötü gidişten duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Aslan işten çıkarmaların ciddi boyutlara ulaştığını söylerken, Konukoğlu, “İşçi Çıkarmadan nasıl devam ederiz” mücadelesi veriyoruz dedi.

Gümrüklerde rüşvet başını almış gidiyor

Devlet bakanı Kürşat Tüzmen’in de katıldığı “Başta Çin Halk Cumhuriyetleri olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden yapılan ithalata karşı alınacak önlemler” konulu panelde konuşan GTO Başkanı Mehmet Aslan, Trikotaj sektörü başta olmak üzere üretim sektörlerindeki esnafın ağır yük altında olduğunu söyledi. GSO Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun da gümrüklerde rüşvetin önünün alınması gerektiğini, gümrüklerde sıkıştırılan uygulamaların rüşvet rakamının artmasına neden olduğunu vurgulaması salonda soğuk rüzgarlar esmesine neden oldu. Daha sonra konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in “Ben tüm gümrük görevlilerine kefilim, siz de tüm sanayicilere kefil misiniz” şeklindeki sözleri tepkiyle karşılandı.

Gümrük görevlileri sık sık değiştirilmeli

Son aylarda çok ciddi anlamda işçi çıkarmalar olduğuna dikkat çeken Aslan, “Ciddi anlamda işçi çıkarmalar var. Biz son aylarda sürekli Çin mallarından ve Uzakdoğu'dan gelen ürünlerden yakınıyoruz. Ancak bunun tek nedeni Uzakdoğu'dan, Çin’den gelen ürünler değil. Girdi maliyetlerinin yüksekliği ve gümrüklerin yeterince sıkı tutulmaması da nedenlerden biridir. Gümrüklerin denetlenmesi gerekir” dedi.

Rekabet şartları eşit değil

Aslan, dünya ülkeleri ile rekabet etmeleri gerektiğini, ancak eşit şartlarda üretim yapamadıklarından, eşit şartlarda rekabet edemediklerini belirtti.

Aslan, “Biz rekabete dünya ülkeleri gibi açık olmalıyız. İki Güreşçi düşünün biri 10 kilo, biri 100 kilo. Bunların güreşi ne kadar sağlıklı olursa bizim de karşımızda 100 kiloluk gübresinin imkanlarına sahip ülkeler var. Bunlarla eşit şartlarda mücadele etmemiz rekabet etmemiz ne kadar sağlıklı olabilir? Bunlarla bu şartlarda nasıl yarışacağız? Bizim trikotaj acımızın kârsız 7 milyon 500 bin liraya ürettiği bir kazak, 3 milyon 500 bin liraya satılırsa biz nasıl ürün satabiliriz? Bu rekabet değil, kontrolsüz giriştir. Trikotaj sektöründeki durgunluktan dolayı 25 bin trikotaj işçisi bugün boşta geziyor” şeklinde açıklama yaptı.

Sanayici çok ağır yük altında

“Çok ağır yük altındayız” diyen Aslan, “Bir işveren üretim yapmıyor, sürekli işçi çıkarıyorsa, makro ekonomik rakamlar çok fazla onu alakadar etmez” dedi.

“Yeter ki hükümet bizi 2-3 yıl desteklesin”

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da Çin ve Uzakdoğu’dan gelen ürünlerle en iyi rekabetin o ülkelere ihracat yapılmasıyla mümkün olabileceğine dikkat çekerken, bu konuda devletin sanayiciyi desteklemesi gerektiğini dile getirdi.

Konukoğlu, “Bir Çin tutturmuş gidiyoruz. Türki Cumhuriyetleri, Hindistan ve Pakistan’dan gelen ürünler de bizi vuruyor. Ancak biz tüm bunlara rağmen bu ülke ürünleriyle mücadele edebiliriz. Yeter ki hükümet bizi 2-3 yıl desteklesin. Çünkü o ülkelerin halkı da güzel yemeği ve giyinmeyi isteyecek. Biz Çin mallarıyla mücadele etmek yerine oraya nasıl ihracat yapacağımızı hesap etmeliyiz. Türkiye sanayicisi bir an önce el ele vermeli. Çünkü biz haklı ithalata karşı değiliz. Fakat haksız ithalata da izin vermemeliyiz. Özellikle öncelikle doların bir noktaya getirilmesi gerek” diye konuştu.

Gümrüklerdeki iş zorlandıkça fiyatı artıyor

Gümrüklerde yaşanan olumsuzlukların sık sık görevlilerin yer değiştirilmesiyle önlenebileceğini belirten Konukoğlu, “Gümrük memurlarını sık sık değiştirirseniz arada rüşvet samimiyeti girmeden sorun çözülür. Sık sık değişen görevliler birbirlerini tanımayınca rüşvet olayı da gündeme gelmez. Aksi takdirde gümrüklerdeki iş zorlandıkça fiyat artıyor rüşvet yükseliyor. Bunu önlemenin de tek yolu sık sık rotasyon” dedi. Konukoğlu “Sanayicinin çok zor durumda olduğunun altını çizerken sanayici gerçekten zor durumda dedi. Bizler iş adamları 12. aydan beri sık sık bir araya gelip nasıl işçi çıkarmadan fiyatları belli noktaya getiririz diyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *