ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tekel’in kapatılması bağcılığa darbe vurdu

Tekel’in kapatılması bağcılığa darbe vurdu
YAYINLAMA: 20 Şubat 2024 / 15.34
GÜNCELLEME: 20 Şubat 2024 / 15.35

Tekel İçki Fabrikası’nın kapatılmasının 200 bin üzüm üreticisini mağdur ettiğini, çiftçinin ürettiği üzümü şehir dışına emeğinin karşılığını bile almadan satmak zorunda kaldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, “Dünyada bağcılıkta en ideal konumlardan birine sahip Gaziantep’te en az 100 yıllık geçmişi olan Tekel İçki Fabrikası’nın kapatılması bölgemiz bağcılığına büyük bir darbe vurmuştur” dedi.

Devlet tarım politikası oluşturmalı

Devletin tarım politikası olmadığını, tarım politikası olmadan tarımın sorunlarının çözülemeyeceğini belirten Kepkep, “Ülke tarımının bütününü kapsayan, kucaklayan bir devlet tarım politikası tesis edilmeden tarım sektörünün sorunları çözülemez. Devlet tarım politikası oluşturduktan sonra ülke çapında tarımda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların katılımıyla her yıl yeniden gözden geçirilmeli. Tarımda yaşanan sorun aksi takdirde mahiyet değiştirerek devam edecektir” diye konuştu.

Üzüm üreticisi perişan oldu

Tarım politikasının bulunmamasından dolayı ürün bazında her yıl çiftçinin değişik sorunlar yaşadığını belirten Kepkep, “Bir yıl soğanın çok büyük para edip bir yıl çöpe dökülmesi, bir yıl sarımsağın 5-6 milyona satılıp bir yıl 500-600 bine bile alıcı bulamaması devletin tarım politikasının bulunmamasından kaynaklanıyor. Tarımda faaliyet gösteren insanların sadece ürün elde etmeleri de yeterli değil. Çiftçinin pazar sorunu yaşamaması için sanayi tesislerine de ihtiyaç var. Bu çiftçinin kendi imkanlarıyla yaratacağı bir olay değil. Yine devletin desteğine ihtiyaç var” şeklinde açıklama yaptı.

Ülkemizin rekabet şansı azalacaktır

Kepkep, “Tarımda tesis edilmesi gereken ürün deseni gibi sanayi faaliyetinde bir ürün deseni içerisinde ülke sathında ürün üretilen bölgelerde hangi ürün ağırlıklıysa o bölgede bu sanayi tesisleri yapılmalıdır. Aksi takdirde sadece nakliye farkından dolayı bile rakip ülkelerdeki eş değer ürün bazındaki üretimlerle ülkemizin rekabet şansı azalacaktır” dedi.

Bağcılığı geliştirmek ve kalkındırmak için yıllardır emek verildiğini, ancak Tekel’in kapatılmasıyla üzüm üreticisinin bağlarını terk etmek zorunda kalacağını ve 100 binlerce insanın mağdur olacağını belirten Kepkep, “Osmanlı’dan bu yana Gaziantep’te faaliyet gösteren Tekel içki fabrikası kapatılmıştır. ‘Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur’ atasözü üreticinin zarar etmesiyle gerçekleşecektir. Geçtiğimiz 15 yıldan beri floksara nedeniyle yok olmuş olan Gaziantep bağcılığı İl Tarım Müdürlüğü’nün ve Ziraat Odası’nın katkılarıyla yeniden eski güzel verimine kavuşmuştu. Şartlar böyle devam ederse bağlar yeniden dağ haline gelecektir” şeklinde açıklama yaptı.

Tekel'in kapatılması 200 bin kişiyi mağdur etti

Tekel İçki Fabrikası’nın kapatılmasıyla büyük bir yanlış yapıldığını, bu işten geçimini sağlayan 200 bin kişinin mağdur olduğunu, ancak daha fazla geç kalınmadan üzümlerin işlenebileceği ciddi bir tesisin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Kepkep, “Bugün için üzüm üreticiliğinden geçinen 200 bine yakın kişi var. Bu kişiler aileleriyle birlikte bu yıl mağdur oldu. Bu mağduriyetin daha fazla devam etmemesi ve üzümcülüğün yok olup gitmemesi için Gaziantep’te üzüm işleyen bir tesis bir an önce hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

Üzüm üreticisi tüccarın eline bırakıldı

Dünyanın örnek üzümlerinden biri olan Gaziantep yöresi üzümünün bugün için 175 bin liradan fiyatlandırıldığını, bu fiyata üzüm satmak zorunda kalan üreticinin üzüm yetiştiriciliğinden vazgeçmek zorunda kalacağını belirten Kepkep, “Üzüm için 175 bin lira fiyat tespit edildi. Bu fiyat üzümün değerinin karşılığı değil. Üzüm geçen yıl 165 bin liradan işlem görmüştü. Ancak geçen yılki maliyetler bunun yüzde 30 aşağısındaydı” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *