ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye'nin borcu siyasi bir borçtur

Türkiye'nin borcu siyasi bir borçtur
YAYINLAMA: 15 Ekim 2023 / 18.50
GÜNCELLEME: 15 Ekim 2023 / 19.25
Eski Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı İlhan Kesici, Türkiye’nin şu anki iç ve dış borcunun ekonomik değil, siyasi borç olduğu görüşünü savundu. Günde 180 trilyon borç faizi ödediğimize dikkat çeken Kesici, ekonomi kuralları içerisinde sihirbaz ve sihirbazlığa yer olmadığını vurguladı.

Ekonomide sihirbaz ve sihirbazlığa yer yok

“Dünya ve Türkiye’deki Ekonomik Gelişmeler” konulu konferansta konuşan Kesici “1999 yılındaki ekonomik krizde Türkiye’de bir milyon 250 bin vasıflı insan işsiz kaldı. 1994, 1999 ve 2001 yıllarındaki krizlerde ülkenin ekonomik ve sosyal dengesi bozuldu” diye konuştu. Kesici, Türkiye’de pazarların Çin malları ile adeta istila edildiğini, gümrük kapılarının kevgire döndüğünü söylerken, bu konuda ciddi önlemler alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ekonomideki problemler kısa vadede çözümlenemez

İlhan Kesici, ekonomideki problemlerin kısa vadede çözülemeyecek kadar geniş kapsamlı olduğunu vurgularken de, “Amerika’nın kendi politikaları gereğince düşük tuttuğu doların birdenbire belirli bir neden olmadan yükselmesi piyasaları sıkıntıya düşürdü. İç borçlar, ekonomimizin en büyük problemi olmaya devam ediyor. Bu sıkıntının çözümü kısa vadede kolay değil. İç borç konusu ancak uzun vadede uygulanacak kapsamlı bir programla çözüme kavuşturulabilir” şeklinde açıklama yaptı.

Türkiye aceleci davranmamalı

ABD’nin yeni Ortadoğu projesi kapsamında rejimlerini ya da başlarındaki yönetimi değiştirmek istediğini, bunların bazılarını değiştirdiğini, değiştirmeye devam ettiğini ileri sürerek, Türkiye’nin bu hassas konuda aceleci davranmaması gerektiğini vurguladı. “Türkiye bu projeye mesafeli durmalı” diyen Kesici, “Bu ülkeleri de bize benzetecekler deyip balıklama üzerine atılmamalı” şeklinde konuştu.

“ABD yeni Ortadoğu projesindeki radikal kararı Haziran ayında yapılacak NATO toplantısı, G-8’ler toplantısı ve AB ile yapılacak gelişmiş ülkeler toplantısı olmak üzere 3 ayrı toplantıda ele alacak. Bu toplantıların ardından söz konusu ülkeler plana evet derlerse, ABD planı uygulama imkanı bulacak. Türkiye böyle bir projenin karşısında olmalı” dedi.

Odalar önemli

Kesici, GTO ve GSO’yu ziyaretinde, “Ben, Ticaret ve Sanayi Odalarının görüşlerinin, ekonomik ve ticari hayattaki genel sıkıntıları ortaya koyması bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. Yetkililerin de bu görüşleri mutlaka dikkate alıp politikalarını bu yönde oluşturmaları gerekmektedir” diye açıklamada bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *