ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Vatandaş, toplu taşımadan dertli

Vatandaş, toplu taşımadan dertli
YAYINLAMA: 18 Aralık 2023 / 17.52
GÜNCELLEME: 18 Aralık 2023 / 18.00

Belediye otobüslerinin özelleştirilmesiyle kent içi toplu taşıma hizmetine rekabet ve hizmet kalitesi gelmesi beklenirken, toplu taşımanın Arap saçına döndüğü ve tekelleştiği ifade edildi.

Kural tanımıyorlar

Kendi kendisiyle rekabet eden halk otobüslerinin, kent trafiği zora sokmanın yanında insanların can güvenliğini de tehlikeye attığını belirten vatandaşlar, “Belediye otobüslerinin özelleştirilmesi, hizmet kalitesini artırmayı bırakın, var olan güvenliği ve kuralları da altüst etti. Geçmiş yıllarda hangi otobüsün ne zaman durağa geleceğini bilir, en fazla üç-beş dakika farkla beklediğiniz otobüse binersiniz. Ancak şimdi her araç sahibi kendi kendinin patronu ve dilediği gibi hareket edebiliyor. Özellikle belediye otobüsüne binmek isterseniz de bu başlı başına bir uzmanlık işi. Çünkü hangi durakta beklerseniz bekleyin, belediye otobüsünden önce halk otobüsünün gelişi ayarlanmıştır. Otobüs durağına yanaşmasını beklediğiniz halk otobüsü durağının gerisinde durur. Onun arkasına bir iki tane daha halk otobüsün gelir. En geride de belediye otobüsü, halk otobüsü yolcularını toplamakla kalmaz bir iki dakikada da süratle geldiği yolu durakta bekleyerek kapatmaya çalışır. Sıra sıra duran otobüslerin ardından da belediye otobüsü beklemeye devam eder. Başka çaresi yoktur, sollayıp geçecek olsa trafiği tehlikeye sokar” diye konuştu.

Gündüz yarışan otobüsleri gece göremiyorsunuz

Akşamları seyir sürelerini tamamlamadan hattan ayrılan halk otobüslerinin insanları mağdur ettiği belirtilirken, “Seyir zamanında aşırı hız yapan ve aradaki zamanı duraklarda bekleyerek kapatan halk otobüsleri, akşamları müşterinin azaldığını fark edince, seyir sürelerini beklemeden kafalarına göre hattı terk edip gidiyor. Bunların hattı terk edip gitmesi otobüs duraklarında onlarca insanın saatlerce otobüs beklemesine neden oluyor. Çünkü çok az sayıda kalan belediye otobüsü ancak bir saatlik beklemenin sonunda geliyor” denildi.

Bilet verilmesi zorunlu ama vermiyorlar

Halk otobüslerinin, kent içi toplu ulaşım geliri açısından önemli bir yüzdeye sahip olmasına rağmen vergi kaçırıp, sigortasız şoförler çalıştırdığı belirtilirken, “Halk otobüslerinde çalışan şoförlerin yüzde 80’i sigortalı değil. Araçta gösterilmesi gereken şoför sigortasız çalıştırılırken, araç sahipleri sigortalı çalıştırılması gereken zorunlu kişi yerine yakınlarını sigortalı gösteriyor” diye konuştu.

“Dünyanın hiçbir yerinde hem şoför hem de para toplayan aynı kişi değilken, kentimizdeki otobüs şoförleri hem para topluyor hem de araç kullanıyor. Şoförlerin çoğu 8 saat çalışması gerekirken, 12-13 saat çalıştırılıyor halk otobüsünün verdiği vergi ne? Bilet verilmesi zorunlu iken hiçbir otobüste böyle bir uygulama yok. Bilet verme olayı vergiden kaçırmak için düzenlenen bir davranış mı? Bilet verilmesi gerekirken neden bilet verilmiyor? 20-25 civarında kontrol var, bunlar da kriter nedir, sosyal hakları var mı, eğitim düzeyleri bu işe uygun mu? Bırakın kontrolleri şoför seçilirken bile aranan kriter yok. Hepsi ehliyet sahibi ama büyük bölümü deneyimsiz olduğu için defalarca kaza yaptı” dedi.

Çevre kirliliği ve ağaç kesimini

önlemek için bilet verilmiyormuş

Özel halk otobüsleri ikinci Başkanı Hikmet Hobaplı konuyla ilgili Sabah’ın sorularını yanıtlarken otobüslere binen vatandaşlara bilet verilmemesinin nedenini şöyle açıkladı: “Özel halk otobüsleri hizmeti ilk başladığı günlerde otobüse binen her vatandaşa bilet veriliyordu. Ancak ilerleyen günlerde bu biletlerin çevreyi kirlettiği ve vatandaşın pek itibar etmediği görüldü. Vatandaşın itibar etmediği biletler çevreyi kirletmek ile kalmayıp ağaç kesimine de neden oluyordu. Bizim şu anda 184 özel halk otobüsümüz var. Bunlardan her bir için yılda 10 ağaç kesildiğini düşünürseniz bin 400 ağaç demektir. Biz bu durumu o zamanki gelirler müdürüne ve defterdara bildirdik. Her otobüs için muhasebecilerimiz günübirlik toptan fatura kesti” dedi.

“Biletlerin seri numaraları tek tek işleniyor”

Hobaplı, konuşmanın başında ağaç kesimli ve çevre kirliliğini önlemek için bilet verilmediğini söylese de daha sonra günlük olarak biletlerin muhasebeciler tarafından seri numaralarının işlendiğini belirtirken, “Günün sonunda her otobüs için ayrı ayrı kaç kişi otobüse binmiş ise bu biletlerin seri numarası faturaya işleniyor ve toplu olarak fatura kesiliyor” şeklinde açıklama yaptı.

Bilet vermedikleri için ne kadar

yolcu inip bildiği belli değil

Kentin muhtelif yerlerinde 184 halk otobüsünün toplu taşımacılık yaptığını, bu araçları kullanan şoförlerin kılık kıyafetine özen göstermediği gibi, hizmet içi eğitim seminerlerine de tabii tutulmadıkları açıklanırken, “Hizmet içi eğitim seminerleri ve benzeri eğitimlerden geçirilmeyen otobüs şoförü araç kullanmayı, insanlara çarparak öğrendiği gibi toplumsal kuralları da deneme yanılma yoluyla öğrenmek zorunda kalıyor. Seyir halinde aşırı hız yapıp duraklarda bekliyor fazla yolcu alıyor, durak harici yolcu alıyor, duraklara geliş kalkış saatlerine uymuyor. Çoğunun lambaları yanmıyor” denildi.

Kazalara neden oluyorlar

Halk otobüslerinin çarpması sonucu şimdiye kadar Kurtuluş köyünde bir çocuk, Kayaönü kavşağında 3 kişi, Bedesten önünde bir kişi, Karşıyaka kavşak önü bir kişi, Yukarıbayır’da bir çocuk, Değirmiçem kavşağında bir kişinin yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *