ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yanlış bölgelerde kurulan OSB’ler yük haline geldi

Yanlış bölgelerde kurulan OSB’ler yük haline geldi
YAYINLAMA: 03 Aralık 2023 / 20.16
GÜNCELLEME: 03 Aralık 2023 / 20.55

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, geçmiş yıllarda Türkiye’de siyasi nedenlerden dolayı yanlış bölgelerde Organize Sanayi Bölgesi kurulduğunu, kurulan Organize Sanayi Bölgeleri’nin zamanla Türkiye’nin sırtında bir yük halini aldığını savundu.

Gaziantep'te, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Güneydoğu Anadolu Bölge toplantısı yapıldı. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) toplantı salonunda Vali ve OSB Mütevelli Heyeti Başkanı Lütfullah Bilgin başkanlığında yapılan toplantıda OSB’lerin sorunları tartışıldı.

Yanlış bölgelerde kurulan OSB’ler yük haline geldi

OSB’lerin 40 yıllık bir zaman içinde yasal altyapısı olmadan yönetildiğini ifade eden Koşmaz, geçmiş yıllarda Türkiye’de siyasi nedenlerden dolayı yanlış bölgelerde OSB’ler kurulduğunu, kurulan OSB’lerin zamanla Türkiye’nin sırtında bir yük haline geldiğini savundu.

220’nin üzerinde OSB var

OSB yasasının çıkmasıyla birlikte OSB’lerin nihayet yasal bir altyapıya sahip olduğunu, bu yasanın Türkiye’ye getirdiği önemli bir değişikliğin de OSBÜK’ün kurulması maddesi olduğunu belirten Koşmaz, “Aslında Türkiye’nin dört bir köşesine yayılmış olan 220’nin üzerinde OSB’nin müşterek sorunlarının tek bir elden çözülebilmesi ve OSB’lerin konusunda yeterli teşviki sahip olan OSB’lerin bu tecrübelerinden diğerlerinin de yararlanması amacıyla OSBÜK’ün önemi bir kat daha ortaya çıkmış ve gerçekten de büyük bir boşluğu doldurmaya çalışmıştır” diye konuştu.

OSB’lere bakış açısı değişti

GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu OSB’lerin kuruluş ve işletilmesi esaslarını düzenleyen 4562 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte OSB’lere bakış açısının değiştiğini, ekonominin gelişimi ve vizyonu açısından OSB’lerin öneminin bir kat daha arttığını belirtti.

Sorunların çözümünde fikir birliği sağlama platformu oluşturuldu

Gelişim ve değişimle birlikte sorunların da arttığını savunan Nakıboğlu, “Bu değişimin bilincine varan OSB yönetimleri kısa sürede OSBÜK’ü hayata geçirerek sorunların çözümünde fikir birliği sağlama platformu oluşturmuş ve bu şekilde müşterek hareket etme yöntemini benimsemiştir” dedi.

Sektörel teşviklerin hayata geçirilmesi gerek

OSB’lerin sorunlarının tartışılacağı gündem maddesine gelindiğinde söz alan, Adana OSB Müdürü Vedat Kahyalar, OSB’lerde pazar günleri de çalışılan firmalardan bazı belde belediyelerinin çalışma ruhsatı istediğini, bu sorunlara çözüm beklediklerini ayrıca, sektörel teşviklerin de hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Kahyalar, “Teşvik yasasından dolayı şu anda Adana’dan kaçan firma yok ancak, moral bozukluğu var, teşvik kapsamı dışında kalan yerlerin de desteklenmesi gerekiyor” dedi.

Hükümetler genelde kendi işleri ile uğraştılar

Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’da, OSB’lerin gelişmesinin geçmişte çok iyi olduğunu belirterek, bu konuda yatırımların desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Genel olarak her tarafa bir fabrika kurmanın ne kadar büyük bir altyapı geliri istediği malumdur. Ancak bunlar geçmiş dönemlerde çok göz ardı edildi. Hükümetler genelde kendi işleriyle uğraştılar, birbirleri ile dedikodu yaptılar. Sanayi bakanlığımız da bu konuya fazla ilgi göstermedi. Ama şu anda sanayi bakanlığımız bu konuda çok iyi çalışmalar yapıyor. Hükümetin kaynağı olmadığı için OSB’lere altyapı parası da verilemedi. Bu nedenle OSB’ler ne yazık ki gelişemedi. Siz OSB’leri geliştirmek için çalışmalara başladığınız zaman size ilk olarak (bizler altyapı masrafları ve kredi istemediğiniz takdirde genişletmenize razı oluruz) diyorlar”

Türkiye'de sektörel bazda o ilin durumuna göre teşvikler yapılması gerekir

Bazı kentlerde OSB’lerde arsa fiyatlarının ucuz olduğunu belirten Konukoğlu, Gaziantep’te de bu konuda çeşitli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti. OSB’lerin, yurtdışından hiç pazarlama yapamadığını savunan Konukoğlu, “Hyundai firması Türkiye’de yatırım yapmak için yer istemiş, Düzce’yi göstermişler onlar da kabul etmemiş... (Düzce de liman yok) demişler. Bazı şeylerde her yerde olmuyor. Ama bizim bazı yetkililerimiz oturup karar veriyorlar burada bu olacak diye. Olmaz kardeşim…” diye konuştu. Konukoğlu Türkiye’de sektörel bazda o ilin durumuna göre teşvikler yapılması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *