ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yasalar toplumun dokusuna uymalı

Yasalar toplumun dokusuna uymalı
YAYINLAMA: 26 Şubat 2024 / 09.54
GÜNCELLEME: 26 Şubat 2024 / 09.54

AKP Hükümeti döneminde AB uyum yasaları kapsamında yer alan pek çok önemli yasanın çıkartıldığını, ancak Ceza Kanunu değişikliğinin çok hassas bir konu olduğunu belirten AKP Milletvekili Nurettin Aktaş, “Ceza kanunları Anayasa değişikliği gibi değildir. Ceza yasaları toplum ve uygulayıcıları tarafından çok iyi algılanıp değerlendirilmelidir” dedi.

Hassas davranıp çok tartışılmalı

Zina yasasıyla ilgili öngörülen değişiklikler hakkındaki görüşü sorulan Aktaş, komisyon çalışmalarına katılmadığı için konuyla birebir ilgilenmediğini, ancak ceza yasalarının toplumun dokusuna uygun olması gerektiğini vurgularken, “Gerçek hadiseyi göz ardı etmememiz lazım. Ceza Kanunu çok önemli, Anayasa değişiklikleri gibi değildir. Toplumumuzun ileride karşısına başka sıkıntılar açmayacak şekilde ve tatbikatı kolay olmalıdır. Hakim ve savcıların vereceği kararda bir değişiklik olursa, kanunlar ayrı ayrı algılanıp tatbik edilirse toplumda ciddi sıkıntılar yaşanır. Ceza kanunları bu nedenle çok önemlidir” diye konuştu.

Yasalar konunun uzmanları tarafından çıkartılmalı

Zina yasasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini, ancak bu konuda uzmanların bir araya gelip uzun süre konuşup tartışmaları gerektiğini belirten Aktaş, “Bu konuda da AKP olarak ana muhalefet partisi CHP ile diyalog halindeyiz. Bu ceza yasası çok önemli olduğu için tabi AB uyum yasaları çerçevesinde de çıkartılmasında fayda var. Fakat bunu konunun ehli olan bilim adamları, akademisyenlere, teknokratların aylarca üzerinde konuşulup tartışmasında fayda var” şeklinde açıklama yaptı.

Yasalar tüm toplumundur

“Bu yasaya hepimiz tabii olacağız” diyen Aktaş, “Ceza yasaları bir partinin veya bir iktidarın yasası değildir. Yasalar tüm toplumdur. Bunun için tüm milletvekilleri, siyasi partilerin çok iyi bir hassasiyetle bunu hazırlayıp çıkarmasında fayda var. Ama çıkaracağımız yasa yarın, geçmişte 163 veya 141, 142 ya da 312’ye rahmet okutacak maddeler olmamalı. Benzeri maddelerle toplumun karşısına çıkarsak şimdiye kadar yapmış olduğumuz Anayasa değişikliklerini de sekteye uğratır. Onun için çok hassas olmakta fayda var” şeklinde açıklama yaptı.

Uygulayıcılar da yasalar kadar önemli

Kanunlar kadar uygulayıcıların da önemli olduğuna dikkat çeken Aktaş, “Kanun çıkarmak tabi önemli ama tatbikatı en önemlisidir. Toplumun inancına, örfüne ve kültürel yapısına uygun bir yasa olması lazım. Daha açık bir ifadeyle toplumun rahatça içine sindirebilmesi lazım. Kamu vicdanında yer etmeli, kamu vicdanındaki yerini kuramazsa, bu tatbikat zor olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

Halka yansıyan iyileşme yok

Uygulanan ekonomi politikasıyla makro ekonominin düzene girdiğini, ancak halka yansımadığını açıklayan Aktaş, “Cumhuriyet tarihinde olmayan anayasal değişiklikler yapılmıştır. Makro ekonomik dengelerde de iyileşmeler gözleniyor. Daha halkımıza, tabana yansımış bir şey yok. Türkiye'yi en iyi yerlere taşıyacağız. AB ile uyum yasaları gayet güzel gidiyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *