ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yüksek üretim maliyetleri triko atölyelerini durdurdu

Yüksek üretim maliyetleri triko atölyelerini durdurdu
YAYINLAMA: 21 Aralık 2023 / 22.06
GÜNCELLEME: 21 Aralık 2023 / 22.10

Trikotajcılar ve Çorapçılar Odası Başkanı Mahmut Yıldırım, girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ucuz mal üretemediklerini, bu nedenle Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Ukrayna ve Romanya’daki pazarlarını Uzakdoğu ülkeleri ve Hindistan’a kaptırdıklarını söyledi.

200 milyon adet üretim 40-50 bin adete düştü

Yıldırım, trikotaj da yaklaşık 5 yıl önce Gaziantep’te yıllık üretimin 200 milyon adet olduğunu ancak bu rakamın son yıllarda 40-50 bin adete düştüğünü belirtti.

Laleli pazarı kapandı

İstanbul'da bulunan Laleli pazarının artık işlevinin kalmadığını savunan Yıldırım, “Üretim maliyetlerimiz yüksek olduğu için rekabet edemez duruma geldik, bu yüzden Laleli pazarı kapandı. İhracat yaptığımız ülkelerdeki pazarımızı da Uzakdoğu ülkeleri ve Hindistan’a kaptırdık” diye konuştu.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet şansı kalmadı

İhracat artışı konusunda küçük ve orta ölçekli işletmelerin dış pazarda rekabet şansını kaybettikleri için beklentilerinin olmadığını anlatan Yıldırım, büyük firmaların ihracat yapma şansının olduğunu ancak, vergi, enerji maliyetleri ve KDV oranları nedeniyle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihracat yapamaz duruma geldiğini savundu.

Atölyeler yüzde 10 kapasite ile çalışıyor

Gaziantep’te üretim yapan triko atölyelerinin yüzde 10 kapasite ile çalıştığını belirten Yıldırım, şunları söyledi: “Türkiye’de birkaç tane holding ‘in ihracatının arttığı doğru. Ancak küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihracatı yok. Biz şu anda boynumuzu büküp bir kenara çekilmiş durumdayız. Gaziantep'te bulunan üç bin işletmenin yalnızca yüzde 10’u üretim yapabiliyor. Bunlar da yine yüzde 10 kapasite ile çalışıyor”

Türkiye'de üretim maliyetlerinin yüksekliğinden de yakınan Yıldırım, “Biz verdiğimiz verginin sayısını unutuyoruz. Ancak rakiplerimiz yılda bir kez vergi veriyor. Çok üretip az kazanmak lazım, az üretip çok kazanmak olmaz. Gaziantep'teki üretim kapasitemiz 300 milyon adet sınırına dayandı. İleri teknoloji ile üretim yapıyoruz. Ancak pazar payını kaybettiğimiz için bu teknoloji ve kapasiteyi kullanamıyoruz”

Tekstil üretimine devlet destek veriyor

Birçok ülkede tekstil üretimi yapan firmalara devlet desteğinin arttığını savunan Yıldırım Türkiye’de bu desteği alamadıklarını da sözlerine ekledi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *