ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Zeugma sergisi konusunda insanlar yanlış bilgilendiriliyor”

“Zeugma sergisi konusunda insanlar yanlış bilgilendiriliyor”
YAYINLAMA: 29 Ağustos 2023 / 13.50
GÜNCELLEME: 29 Ağustos 2023 / 13.59
Kültür ve Turizm Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı:

Son günlerde Zeugma antik kentinden çıkarılan mozaiklerin İstanbul’da sergilenmesi ile ilgili kamuoyuna yanlış yönlendirme ve bilgilendirmeler yapıldığını belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasında, “Eserlerin yurt içi ve yurt dışında sergilenmesi dünyada kabul görmüş en etkin tanıtım araçlarındandır. Ülkeler kendi tarihsel ve kültürel zenginliklerini tanıtmak için yurt dışında çeşitli sergi ve festivaller düzenlemekte, ülkelerinin zenginliklerini önemli müzelerdeki eserlerini dünya halklarının izlenimine sunmaktadır. Dünyaca ünlü Metropolitan müzesi, Louvre’a eser göndererek ülkesinin tanıtımına katkıda bulunmaktadır” denildi.

“Bakanlığımızca Zeugma ve Gaziantep’in tanıtımını sağlamak ve dünya basını ile kamuoyunda ülkemizin tanıtımı için ilgi odağı oluşturmak amacıyla İstanbul Topkapı Sarayı’nda bu eserlerin sergilenmesi amaçlanmıştır. Mayıs-Haziran 2004 aylarında İstanbul’da gerçekleştirilecek NATO toplantısı için ülkemize gelecek ve uluslararası toplantı ve zirvelere katılacak devlet ve hükümet başkanlarının Zeugma antik kentinden çıkarılan dünyaca ünlü mozaikleri görmeleri ve bilgi edinmeleri kuşkusuz ülkemizin tanıtımı için oldukça önemli bir fırsattır”

Sergiyi Kültür Bakanlığı planladı

Açıklamada, Kültür Bakanlığı’nın, devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı İstanbul’daki zirvede ülkemizin tanıtımına katkıda bulunacağını düşünerek, Zeugma antik kentinden çıkarılan eserlerin İstanbul Topkapı Müzesi’nde sergilenmesi için gerekli çalışmaları başlattığı hatırlatılarak, “Zeugma’dan çıkartılan eserlerin Topkapı Sarayı ve Gaziantep’te sergilenmesine ilişkin çalışmalar, dünyaca tanınmış Sayın Prof. Dr. Nurhan Atasoy danışmanlığında, bakanlığımızın yetki ve koordinasyonu ile Başbakanlık, içişleri bakanlığı, Topkapı müze müdürlükleri ile Gaziantep Valiliği’nin katılımıyla sürdürülmektedir. İtalyan bilim adamı Sayın Dr. Roberta Nardi ve ekibi eserlerin “konservasyonu” koruma ve saklanmasıyla görevlendirilmiş olup, sergi ve hazırlanmasını denetlemektedir” denildi.

Sigortalama işlemleri için mutabakat sağlandı

Eski eserlerin bulundukları müzelerden sergilenmek üzere bir başka mekana nakledilebilmesi için öncelikle sigortalanmaları gerektiği hatırlatılarak, “Bu nedenle eserlerin Gaziantep Müzesi’nden çıkışından İstanbul’daki teşhis sonunda tekrar ait olduğu müzeye dönüşüne kadar geçecek süre için sigortalı anmaları amacıyla gerekli araştırma yapılmış ve ön mutabakat sağlanmıştır” diye açıklamada bulunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konuya ilişkin açıklamasında devamla şu görüşlere yer verildi: “Aynı şekilde Gaziantep’teki sergi mekanında eserlerin naklinden başlayarak, İstanbul’a hareketine kadar 24 saat güvenliği sağlayacak her türlü emniyet tedbiri ise alınmıştır.

Eserlerin paketleme işlemlerinin, kazı sonrası eserlerin ilk restorasyonunu yapan İtalyan çalışma grubu Centro Di Conservazione Archeologia “CCA” tarafından, sergi plan ve projelendirme ile yerleştirme işlemlerinin ise “B Design” tarafından gerçekleştirilmesi serginin sponsorluğunu üstlenen (PHI) ile yapılan anlaşmada yer almaktadır.

Aynı zamanda eserlerin Gaziantep müzesi teşhir mekanı İstanbul-Gaziantep müzesi arasındaki naklini gerçekleştirmek üzere eski eser taşımacılığında uzman bir firmada bulunmuştur.

Yukarıda açıklamalarda da anlaşılacağı üzere eserlerin daha geniş kitlelere tanıtımı için sergilenmesi Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri bakanlığı, Topkapı Sarayı Müze Müdürü, Gaziantep Müze Müdürü dünyaca tanınmış bir bilimsel heyetin uygun görüş ve katılımlarıyla bakanlığımız tarafından 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı teşkilat kanunu ve 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma ve ilgili mevzuat uyarınca bakanlığımıza verilen görev ve yetkiye dayanılarak büyük titizlikle planlanmış ve yürütülmektedir.

Her türlü bilimsel, teknik güvenlik önlemi alınarak tarihi ve kültürel değerlerimiz geniş toplum kesimlerince tanıtılmasına çalışılmaktadır.

Bilindiği üzere; bu konudaki bütün çalışmalarımızın yasal dayanağı 4848 sayılı teşkilat kanunumuzun ‘görev’ başlıklı 2. maddesidir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *